Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Kimya-Metalurji Fakültesi / KMM 220 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Akışkanlar Mekaniği
İngilizce Fluid Mechanics
Dersin Kodu
KMM 220 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 7
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Ayşe Banu Kocaağa
Dersin Amaçları Dersin amacı, öğrencileri akışkanların mühendislik özellikleri hakkında bilgi sahibi yapmak, akışkanlar için korunum ve hareket denklemlerini akışkan özelliklerini de dikkate alarak türetmek, açıklamak ve uygulama becerisi kazandırmak ve bu denklemleri farklı akım hallerine uygulama yeteneği kazandırmaktır.
Dersin Tanımı Akışkanların özellikleri, Akışkan statiği, Akışkan akışı, Kütle ve enerji korunumu eşitlikleri, Mekanik enerji eşitliği, Pompalar, Akış ölçerler, Makroskopik ve mikroskobik momentum dengeleri, Borularda ve kanallarda sıkıştırılamaz akış.
Dersin Çıktıları 1. Akışkanlar mekaniğinin temel kavramlarını tanımlayabilir ve açıklayabilir.
2. Akışkan özelliklerini ve akış parametrelerini belirleyebilir ve analiz edebilir.
3. Basınç dağılımı, kuvvet, tork ve kaldırma kuvveti gibi akışkan statiği (hidrostatik) ile ilgili problemleri çözebilir.
4. Proseslerde akışkan akımıyla ilişkili basınç, kuvvet, tork, mekanik iş, güç ve hız gibi özellikleri belirlemek üzere makroskopik kütle, momentum ve mekanik enerji dengelerini kurabilir ve uygun akışkan özelliklerini ve birim dönüştürme faktörlerini kullanabilir.
5. Pompalar ve boru ağları içeren problemleri sürtünme kayıpları, basınç düşüşü, boru çapı ve akış hızını hesaplamak amacıyla çözebilir.
6. Herhangi bir geometrideki sıvı akışı için, öngörücü bir modele ulaşmak üzere, mikroskobik momentum dengesi kurabilir, makul basitleştirici varsayımlar yapabilir, uygun sınır koşullarını yazabilir ve uygun analitik yöntemleri kullanarak momentum denklemlerini çözebilir.
7. Makroskopik sıvı ve mekanik özellikleri bulmak üzere basınç veya hız profili ifadesinden başlayarak kütle akış hızı, ortalama hız, hacimsel akış hızı, güç, tork ve kuvvet için matematiksel modeller geliştirebilir.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı • Ders Kitabı: Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications, 3rd Edition – Yunus A. Çengel and John M. Cimbala, Mc Graw Hill, 2014; Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları, 3. Baskıdan Çeviri – Yunus A. Çengel ve John M. Cimbala, Çeviri Editörü: Tahsin Engin, Palme Yayıncılık, 2015 (Ç&C).
Diğer Referanslar • Kaynak Kitaplar: Fluid Mechanics for Chemical Engineers, James O. Wilkes; Transport Phenomena, 2nd Edition – R. B. Bird, W. E. Stewart, and E. N. Lightfoot (BSL).
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024