Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Makina Fakültesi / MAK 4043 - Yangın Dinamiği ve Güvenliği
 

MAK 4043 - Yangın Dinamiği ve Güvenliği

Dersin Amaçları

Yangın Güvenliği Mühendisliğini tanıtmak, yangınlardaki kimyasal ve fiziksel olaylar ve yangın gelişimi konusunda bilgi sahibi olunmasını sağlamak,
Yangınlarda açığa çıkan enerjinin, sıcak gaz hareketlerinin, analitik bağıntılarla ifade etmek, yangın dinamiği konusunda bilgilendirmek.
Aktif yangın korunum sistem tipleri, tasarım esaslarına hakim olacak bilgi seviyesine ulaşılması, sistemlerin hesaplamaları ve projelendirmesi yeteneğini kazandırmak.
Yangınlarda can güvenliğini sağlamak ve yangın genişlemesine engel olmak için yangın korunum sistemleri konusunda bilgi vermek.

Dersin Tanımı

Dersin esasını, yangın dinamiği ve yangın korunum sistemleri oluşturacaktır. Yangın Güvenliği Mühendisliği’nin temel esaslarının anlaşılmasını sağlayacak yangınlardaki kimyasal ve fiziksel olayların genel tanımı yapılacak, çevre koşullarının etkileri ile yangınların gelişimindeki farklı evrelerden bahsedilecektir.
Bir yangında açığa çıkan enerji miktarı, yangın kaynağı üzerindeki plum özellikleri ve sıcak gazların hareketleri için hesap yöntemleri verilerek olayları karakterize eden analitik bağıntılar çıkarılacaktır. Gaz sıcaklıklarının tayini için kullanılan yöntemler incelenecek ve ısı transferinin yangın üzerine etkileri değerlendirilecektir.
Yangın sonucu mahallin dumanla dolması, duman tahliyesi ve basınçlandırma yöntemleri anlatılacak ve bazı bilinen pratik uygulamalar için analitik çözümler oluşturulacaktır.
Aktif yangın korunumu için söndürme sistemleri tipleri ve sistem özellikleri hakkında bilgi verilecek, tasarım esasları anlatılacak, sistem boyutlandırılmasına yönelik hesap yöntemleri tanıtılacak ve sistemlerin projelendirilmesinin nasıl yapılacağı detaylı olarak ele alınacaktır.

Koordinatörleri
Abdurrahman Kılıç
Dersin Dili
Türkçe
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024