Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Bilişim Enstitüsü / GIT 503E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Prensipleri
İngilizce Princip.of Geo-Informat.Syste.
Dersin Kodu
GIT 503E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Dursun Zafer Şeker
Dersin Amaçları Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve teknolojileri konumsal verinin tedarik edilmesi, veri analizi ve sunumu ile ilgili teknoloji ve kavramlar bütünüdür. Bu ders kapsamında, CBS'ye ilişkin temel ilkelerin tanıtılıp, konumsal veri yönetim olgusunun geliştirilip, harita tabanlı bilgilerin bilişim teknolojisi ile bütünleştirilmesi ve her türlü coğrafi veri/bilgisinin özel veritabanları ile yönetilmesi, analizi, sunulması, bilgi sistemlerinin diğer meslek disiplinleri ilgi alanlarındaki yerinin benimsenmesi ve uygulanması amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Bilgi sistemlerine genel bakış. Konumsal ve konumsal-olmayan bilgi sistemleri ve uygulama temel alanları. Coğrafi bilgi sistemlerine giriş ve temel tanımlar. Konumsal referans kavramları ve CBS'nin genel işleyişi, çalışma prensipleri, bileşenleri ve fonksiyonları hakkında genel bilgiler. CBS'de veri toplama yöntemleri, sayısallaştırma, editleme teknikleri. Coğrafi bilgi sistemlerinde temel veri yönetim yaklaşımları, yazılım ve donanım sistemleri.
Dersin Çıktıları
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Rolf, A. (ed.), 2004. Principles of Geographical Information Systems, ITC Educational Textbook Series,:1, 3rd Edition, The Netherlands.
Diğer Referanslar 1. Heyford, I., Cornelius, S., Carver, S., 2006. An Introduction to Geographical Information Systems, 3rd Edition, Pearson, Essex, ISBN 0-13-129317-6.
2. Longley, P.A, Goodchild, M., Maguire, D., Rhind, D., 2009. Geographical Information Systems: Principles, Techniques, Management and Applications, Wiley, ISBN 0-471-73545-0.
3. Masser, I., 2005. GIS Worlds: Spatial Data Infrastructures, Redlands: ESRI Press, ISBN 1589481224.
4. Yomralıoğlu, T., 2009. Coğrafi Bilgi Sistemleri: Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Seçil Ofset, İstanbul.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024