Hoşgeldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / GID 510E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe GIDA İŞLEMEDE BESİNSEL DEĞİŞİMLER
İngilizce Nutrit.Change During Food Proc
Dersin Kodu
GID 510E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 - - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Neşe Şahin Yeşilçubuk
Dersin Amaçları 1. Çeşitli gıda proseslerinde gıdaların besinsel değişimleri konularında öğrencileri bilgi sahibi yapmak.
2. Gıdaların besin değerlerinin zenginleştirilmesi ve geliştirilmesi konularında bilgi kazandırmak, bu bilgiyi gıdaların besin değerlerinin korunmasında, özellikle toplumun sağlığını göz önünde bulundurarak, uygulayabilir hale getirmek.
3. Besinsel kalitenin önemini anlatmak ve gıda kalitesi ile ilişkisini öğretmek.
Dersin Tanımı Gıdalardaki besinler: Et, Süt, meyve-sebze, yağ ve şeker; Besinlerin genel stabiliteleri; Gıda kompozisyonu; Gıdaların işlenmesinde besinsel kalite değişimleri: meyve ve sebzeler, hububat, bebek gıdaları, baklagiller ve yağlı tohumlar ; süt ürünleri; şekerli ürünler: ezmeler ve diyet gıdalar; et ve kanatlılar, su ürünleri; yağlar; Sağlıklı pişirme yöntemleri: geleneksel yöntemler; gıdalarda kanserojen madde oluşumu ve gıdaların besin değerlerinin arttırılması, Menü planlama
Dersin Çıktıları 1. Çeşitli gıda gruplarında mevcut besinler ve bu besinlerin stabiliteleri hakkında bilgi sahibi olacaklar,
2. Gıda kompozisyonu tablolarını yorumlama yeteneğini kazanacaklar
3. Meyve-sebze, hububat, yağlı tohum, baklagiller, süt ve et ürünleri, yağ esaslı gıdalarda proses sırasında meydana gelen besinsel değişimleri öğrenecekler
4. Sağlıklı pişirme yöntemleri hakkında ve geleneksel pişirme yöntemleri ile besinsel değerlerin nasıl etkilendiği konularında fikir sahibi olacaklar
5. Menü planlamada becerisine sahip olacaklar
6. Bebek gıdalarının besinsel olarak değerlendirilmesi ve dikkat edilmesi gerekli hususları öğrenecekler
7. Gıdalarda kanserojen madde oluşumuna neden olan faktörler ve gıdaların besin değerlerinin arttırılması için yapılan uygulamaları bilecekler
8. Nutrigenomik ve bu alandaki diğer güncel konuları tartışabilir olacaklar
9. Beslenme konusunda birçok makale okuyarak bilimsel bir çalışmayı özetleme becerilerini geliştireceklerdir.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2020