Hoşgeldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / GID 524E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ekstraksiyon Yöntemleri
İngilizce Special Topics in Food Engin.
Dersin Kodu
GID 524E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 1
- 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Ayşe Aslı Barla Demirkoz
Dersin Amaçları 1. Ekstraksiyonla ilgili genel bilgiler ve hangi amaçla ekstraksiyon kullanıldığını açıklamak,
2. Gıda endüstrisinde kullanılan ekstraksiyon yöntemleri, yapılması gereken analizler
3. Gıda endüstrisinde ekstraktların yeri ve kullanımı, gıda takviyeleri hakkında genel bilgi vermek.
Dersin Tanımı Ekstraksiyonun tanımı, uygulama amaçları ve alanları; ekstraksiyon teknikleri; Ekstraksiyonu etkileyen faktörler, optimum koşulların seçimi, ekstraksiyon sonucu elde edilen ürünlere uygulanan analizler, büyük ölçekli üretime geçişte kullanılacak ekipmanlar, ekstraktların özellikleri ve özelliklerine göre gıda endüstrisinde kullanımı; aromalar ve esansiyel yağlar, probiyotikler, omega-3 ve-6 yağ asitlerince zengin yağlar, antioksidan olarak kullanımları.
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan yüksek lisans/doktora öğrencileri aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanırlar:
1. Ekstraksiyonu tanımlayabilir, ne amaçla kullanıldığını bilir.
2. Geleneksel ve gelişmiş ekstraksiyon yöntemleri hakkında genel bir bilgisi olur.
3. Ekstraksiyonu hangi parametrelerin nasıl etkileyeceğini bilir ve deneyini ona göre tasarlayabilir.
4. Ekstraksiyon prosesini büyük ölçekli olarak planlayabilir
5. Ekstrakt çeşitleri hakkında genel bilgiye sahip olur (absolut, infüzyon, dekoksiyon vs.).
6. Elde edilen ekstraktlara ne gibi analizler uygulanması gerektiğini bilir.
7. Gıda endüstrisinde ekstraktların nerelerde ve ne amaçla kullanıldıkları hakkında genel bir bilgiye sahip olur.
8. Ekstraksiyon ile ilgili araştırma yayınlarını kritik olarak inceleyebilir.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Tzia C., Liadakis G. (2003). Extraction Optimization in Food Engineering. Marcel Dekker, INC, Newyork.
Diğer Referanslar 1. Bart H.-J., Pilz S. (2011). Industrial scale natural products extraction. John Wiley & Sons Ltd
2. Angela M., Meireles A. (2009). Extracting bioactive compounds for food products: theory and applications. CRC Press.
3. Turner C. (2006). Modern extraction techniques: foods and agricultural samples. American Chemical Society.
4. Watson R. R., Preedy W. R. (20011). Bioactive Foods and Extracts. Cancer Treatment and Prevention. CRC Press.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2019