Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / DEP 513 - Geoteknik Deprem Mühendisliği'nde Modelleme ve Hesaplama
 

DEP 513 - Geoteknik Deprem Mühendisliği'nde Modelleme ve Hesaplama

Dersin Amaçları

Bu ders Geoteknik Mühendisliği, Geoteknik Deprem Mühendisliği ve Geomekanik alanlarında modelleme ve hesaplamaya giriş niteliğindedir. Bu dersin amacı öğrencilere karmaşık inşaat mühendisliği ve özellikle de geoteknik mühendisliği problemlerinin analizi için son teknoloji analitik ve hesaplamalı yöntemleri sağlamaktır. Öğrenciler ayrıca zemin mekaniği, temel mühendisliği ve deprem mühendisliğinde gözlemlendiği gibi çeşitli mekanik olayları analitik ve sayısal olarak simüle etmek için gerekli bilgiyi edineceklerdir. Bu, problemin arkasındaki mekaniğin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, sınır değer problemlerine sayısal çözümler sağlanması ve temel sayısal yöntemlerin kullanılmasıyla sağlanacaktır. Sonlu Elemanlar Yöntemi ve Sonlu Farklar Yöntemi gibi klasik yöntemleri kullanan hesaplamalı teknikler ayrıntılı olarak tartışılacak ve pratikte karşılaşılan temel geo-mühendislik problemlerine uygulanacaktır. Aşağıda listelenen Dr. Ülker tarafından geliştirilen MATLAB kodları ve FIONA-3D gibi yazılımlardan birini veya daha fazlasını kullanmayı öğrenmek ek bir sonuç olacaktır.

Dersin Tanımı

Ders temelde zemin ve/veya basit yapı sistemlerinin matematiksel ve sayısal modellenmesini kapsamaktadır. İlgili konulardan bazıları: 1-Analitik Yöntemler (Geoteknik deprem mühendisliğine ve zemin dinamiğine uygulamaları); 2-Sayısal Yöntemlere Giriş, a) Sonlu Farklar Yöntemi (Geoteknik deprem mühendisliğine uygulamaları), b) Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) temelleri, zayıf ve güçlü formülasyonlar, Ağırlıklı rezidüeller ve Galerkin yöntemi); 3- SEY’in Geoteknik Deprem Mühendisliğine Uygulamaları, 1-2 Boyutlu Akım ve Deformasyon Problemi’nin çözümü; 4- Bünyesel Modelleme ve Zemin Plastisitesi a) Teorisi, b) Sayısal Modellenmesi ve Zemin Plastisitesine Uygulaması; 5-Geoteknik Deprem Mühendisliğinde Nonlineer Analizlere Giriş şeklinde sıralanabilir.

Koordinatörleri
Mehmet Barış Can Ülker
Dersin Dili
Türkçe
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024