Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / FIZ 642E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Astrofizikte hesaplamalı yöntemler
İngilizce Computational Methods in Astrophsics
Dersin Kodu
FIZ 642E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 1
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Kazım Yavuz Ekşi
Kazım Yavuz Ekşi
Dersin Amaçları 1-Astrofiziksel plazmanın ışımalı magnetohidrodinamik yaklaştırımda modern yöntemlerle modellenmesi ve sayısal çıktıların görselleştirilmesi için gerekli modern yöntemleri aktarmak
2-Doğrusal-olmayan hiperbolik korunum yasaları için geliştirilmiş bilimsel literatürü takip edebilmek için gerekli kuramsal bilgilerin geliştirilmesi.
3-Yöntemlerin uygulanabileceği güncel astrofiziksel problemlerin tanıtılması.
Dersin Tanımı Bu ders astrofiziksel problemlerin çözümünde gerekli olan sayısal hesaplama ve görselleştirme yöntemlerini içerir. Görece daha kolay ele alınabilen adi diferansiyel denklem çözümü gerektiren problemlere hızlıca değinildikten sonra hiperbolik korunum yasaları ile ifade edilen akışkan dinamiğinin sayısal çözümlenmesi ile ilgili modern yöntemler tartışılır. Işıma yapan iyonize astrofiziksel gazın 2- ve 3-boyutlu benzetimleri için kullanılan modern kodların anlaşılması, kullanımı ve çözülmesi hedeflenen probleme uyarlanması ders kapsamındadır. Derste, yıldız oluşumu, yıldız yapısı ve evrimi, astrofiziksel diskler, bu disklerden çıkan jetler gibi astrofiziksel uygulamalar için geliştirilmiş sayısal yöntemler incelenir. Derste edinilen sayısal yöntemlere ilişkin bilgiler kara delik, nötron yıldızı ve beyaz cüce gibi tıkız nesnelerin astrofiziğine ilişkin güncel araştırma konuları ile ilişkilendirilir.
Dersin Çıktıları 1. Astrofiziksel problemlerin çözümüne yönelik kod hazırlayabilmek, bunların geçerliliğini ve doğruluğunu gösterebilmek.
2. Daha önce hazırlanmış genel amaçlı kodları verilen probleme uyarlayabilmek
3. Sayısal çözümlemelerin çıktılarını görselleştirebilmek
Önkoşullar Python, FORTRAN veya C++ gibi bir programlama dili ile tanışıklık. Lisans düzeyinde "hesaplamalı fizik" dersi alınmış olusa iyi olur ama şart değil. LaTeX kullanmayı bilmek gerekiyor.
Gereken Olanaklar Öğrencinin yukarıda bahsedilen programlama dillerinden birinin yüklü olduğu bir bilgisayara erişimi olması gerekiyor.
Diğer Bu, ödevler ile ilerleyen, öğrencinin becerilerini kodlar üzerinde bizzat çalışarak geliştirdiği bir derstir.
Ders Kitabı Numerical Methods in Astrophysics, an introduction, Bodenheimer et al., (2007)
Diğer Referanslar İzlencede verilecek çok sayıda kaynak.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024