Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / MTS 623 - Mimarlıkta Psikoloji
 

MTS 623 - Mimarlıkta Psikoloji

Dersin Amaçları

1. Mekan kavramının, insana özgü duyguların, algıların, değerlerin, beğenilerin, deneyimlerin yansıdığı yaşayan bir atmosfer olmasına odaklanılarak, mekanın oluşturulması ve kullanımı süreçlerinde psikoloji biliminin mimarlığa katkılarını incelemek.
2. Öğrencilerin kendi bilişsel süreçlerine bilinçli olarak bakmalarının sağlanması; diğer taraftan tasarımcının yarattığı mekanların kullanıcıları üzerindeki psikolojik etkilerinin farkına varılabilmesi.

Dersin Tanımı

Tasarlama psikolojisi: Tasarlamada bilişsel süreçler, Gestalt düşüncesi, davranışçı akım, algısal yaklaşım. Tasarlamada yaratıcı düşünce ve davranış modelleri, yaratıcı düşünce ve problem çözme üzerinde çeşitli mimari akımların etkileri. Tek başına tasarlama, birlikte tasarlama ortamları, dijital, sanal ortamlarda tasarlama deneyimi. Kullanıcı- tasarımcı zihinsel etkileşimi. Çevre ve mekan psikolojisi: Algılama, kavrama ve mekansal davranış örüntüleri, mekan içgüdüsü, kalabalık ve mahremiyet kavramları, tasarım ve determinizm, çevreye uyum, çevreyi değiştirme ve diğer iyileştirme modelleri. Tasarlama düşüncesi ve mekan deneyimi ilişkileri, mekanı anlamak ve mekanda yaşamak, mekanın anlamı.

Koordinatörleri
Elmira Ayşe Gür
Dersin Dili
Türkçe
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024