Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / TEL 603E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Gezgin İletişimde İleri Kestirim Yöntemleri (Advanced Estimation Methods in Wireless Communications)
İngilizce Adv. Topics in Telecommunicati
Dersin Kodu
TEL 603E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Hakan Ali Çırpan
Dersin Amaçları 1.Gezgin iletişim sistemlerinde karşılaşılan ileri kestirim problemleri hakkında genel bilgi vermek
2.Gezgin iletişim sistemleri fizksel katmanında karşılaşılan kanal kestirimi, girişim giderimi, çok kullanıcı girişimi OFDM ve CDMA alıcıların anlama ve analizini yapabilme becerisi kazandırmak
Dersin Tanımı Mobilitenin yüksek olduğu ortamlarda telsiz iletişim sistemlerinin uygulanmaya çalışılması fizikesel katmandaki kanal kestirimi, senkronizasyon, ve girişim yok etme gibi problemlerin çözümünün önemini arttırmaktadır. Bu derste yeni nesil telsiz haberleşme sistemleri fiziksel katmanında kullanılan ileri kestirim teknikleri, özellikle kanal kestirim, eşzamanlama, OFDM, çok-kullanıcılı sezme, girişim yok etme, CDMA ve alıcı yapıları içeren birçok fiziksel katman konuları ele alınır.
Dersin Çıktıları Dersi başarıyla tamamlayan bir öğrenci aşağıdaki yetilere sahip olacaktır:
I.Kanal kestirim ve denkleştirme yaklaşımlarını kavrayıp, bunların avantajlarını açıklayabilir ve çeşitlerini karşılaştırır.
II.Yayılı izge modülasyon yöntemleri için kanal kestirimi, denkleştirme ve eşzamanlama yöntemlerini kavrayıp, bu yöntemlerinin performans analizini gerçekleştirebilir.
III.OFDM ve SC-FDMA sistemleri için kanal kestirimi, denkleştirme ve eşzamanlama yöntemlerini kavrayıp, bu yöntemlerinin performans analizini gerçekleştirebilir.
IV.OFDM sistemlerinde kanalın hızlı değişiminden kaynaklanan girişimi tanımlar, giderimi için alternatif yaklaşımları karşılaştırır.
V.MIMO-OFDM sistemlerini temel çalışma ilkesini anlar ve kanal kestirim yaklaşımlarını kavrar.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı 1 Li Y. and Stuber G. L., 2010. Orthogonal Frequency Division Multiplexing for Wireless Communications, Springer.
2. Savo G. Glisic, Advanced Wireless Communications: 4G Cognitive and Cooperative Broadband Technology, John Wiley & Sons, 2007.
3. Volker Kuhn, Wireless Communications over MIMO Channels: Applications to CDMA and Multiple Antenna Systems, Johm Wiley & Sons, 2006.
4. A.J. Viterbi, CDMA: Principles of Spread Spectrum Communication, Addison Wesley, 1995.
5. S. Verdu, Multiuser Detection, Cambridge University Press, 1998.
6. J. G. Proakis, et al, Contemporary Communication Systems Using MATLAB and Simulink, Second edition, Brooks/Cole Pub Co., 2004.
7. H. Liu, Signal Processing Applications in CDMA Communications, Artech House, 2000.
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024