Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / YTT 514E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Tekstilde Biyomimetik
İngilizce Biomimetics in Textiles
Dersin Kodu
YTT 514E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 2
3 - - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Hale Karakaş
Dersin Amaçları Yekstilde biyomimetik
Dersin Tanımı Biyomimetiğin tanımı. Tekstilde biyomimetik kavramları. Liflerde biyomimetik, biyolojik ve sentetik malzemelerin kıyaslanması. Süper hidrofobluk, kendini temizleme ve sürüklenme azalması için bitkilerin taklit edilmesi. Bitki yapraklarının çok fonksiyonlu özellikleri ve yüzey yapıları. Düşük hidrodinamik sürüklenme için deniz hayvanlarının taklit edilmesi ve deniz giysileri uygulamaları. Işığın renklendirilmesi, kamuflaj, izolasyon ve aerodinamik kaldırma için kuşların taklit edilmesi. Isıl izolasyonda kutup ayısı kürkünün ve derisinin taklit edilmesi. Kendiliğinden iyileştirici ve duyusal-yardım aletlerinde biyolojik sistemlerin taklit edilmesi. Biyolojik kendiliğinden-kurulum için örümcek ağının taklit edilmesi. Kendiliğinden kurulum sistemleri: Biyolojik iskele kullanarak nanotel üretimi. Kendiliğinden kurulum sistemleri: nanolif peptid ve protein iskeleleri. Elektroaktif polimerler kullanarak yapay kas üretimi. En düşük çevresel etki için biyomimetik ve sürdürülebilirlik ilişkisi. Tekstilde biyomimetiğe dair gerçekler, meydan okumalar ve bakış açıları.
Dersin Çıktıları 1. Tekstilde biyomimetik kavramını ve prensiplerini öğrenmek.
2. Biyomimetiğin tekstilde uygulamalarına dair bilgi sahibi olmak.
3. Biyomimetik ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi kavramak.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı 1. A. Lakhtakia, Engineered Biomimicry, Elsevier, Amsterdam, 0123914329 (ISBN13: 9780123914323) 2015.
2. Biomimetics: Biologically Inspired Technologies. Edited by Yoseph Bar-Cohen, Taylor & Francis, Florida, USA, 2005
Diğer Referanslar 1. Hinman, M. B, Jones, J. A. & Lewis, R. V. 2000 Synthetic spider silk: a modular fiber. Trends Biotechnol. 18, 374–379.
2. Lai, S. C. S. 2003 Mimicking nature: physical basis and artificial synthesis of the Lotus-effect, pp. 1–31. The Netherlands: Universiteit Leiden.
3. Toussaint, H. M, Truijens, M, Elzinga, M, Van de Ven A, de best, H, Snabel, B. & de Groot, G. 2002. Swimming: effect of a fast-skin ‘body’ suit on drag during front crawl swimming. Sports Biomech. 1, 1–10.
4. Hoefnagels, H. F, Wu, D, de With, G. & Ming, W. 2007, Biomimetic superhydrophobic and highly oleophobic cotton textiles. Langmuir 23, 13158–13163.
5. Bonser, R. H. C. & Dawson, C. 1999. The structural mechanical properties of down feathers and biomimicking natural insulation materials. J. Mater. Sci. Lett. 18, 1769–1770.
6. Grip, S. 2008 Artificial spider silk: recombinant production and determinants for fiber formation. Uppsala, Sweden: Swedish University of Agricultural Sciences.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024