Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / PET 608E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Gözenekli Ortamda Aktarım İşlemleri
İngilizce Transport Processes in Por.Med
Dersin Kodu
PET 608E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 2
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Hasan Özgür Yıldız
Dersin Amaçları 1. Gözenekli ve çatlaklı ortamlar ile bu ortamlarda devinen akışkanların fiziğine ve bunların modellenmesi için kaçınılmaz olan büyüklük düzeyi ve ölçeği ile süreklilik kavramının felsefesini vermek ; 2. Gözenekli ve çatlaklı ortamların yapısını ve bu ortamları doyuran petrol, gaz, su, çözelti vb akışkanların tek ve çok fazlı akış devinimlerindeki momentum aktarımı ve dengesini kavratmak; 3. Gözenekli ve çatlaklı ortamlar ve bu ortamları doyuran petrol, gaz, su, çözelti vb akışkanlar arasındaki enerji aktarım süreçlerini ve mekanizmalarını temellerini kavratmak; 4. Gözenekli ve çatlaklı ortamlar ve bu ortamları doyuran petrol, gaz, su, çözelti vb akışkanların arasındaki arayüzey olayları ve kütle aktarımının süreçlerini ve mekanizmalarını kavratmaktır.
Dersin Tanımı Gözenekli ortamın yapısı ve özelikleri. Büyüklük ölçeğinin önemi ve süreklilik yaklaşımı. Momentum, enerji, ve kütle aktarımının temelleri. Navier-Stokes denklemi ve Darcy yasasının türetilmesi. Gözenekli ve çatlaklı k ılcal ortamlar boyunca tek ve çok fazlı akışta momentum, enerji, ve kütle aktarımı. Kılcal ortamlarda süzülüm, yayınım, ve saçılım. Fick yasası.
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan doktora öğrencileri aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanırlar; I. Gözenekli ve çatlaklı ortamlar ile bunları doyuran akışkanların yapılarının, özeliklerinin ve davranışları-nın değerlendirilmesi, çözümlenmesi ve birbirleri ile ilişkilendirilmesi; II. Gözenekli ortamlarda akışkan aktarımının temel denklemleri, genel korunma ilkesi, sürekli akışkanda momentum, kütle ve enerji korunmasının değerlendirilmesi, çözümlenmesi ve formülasyonu; III. Eşyönlü, eşyönsüz, tek ve çok katmanlı gözenekli ortamlarda homojen ve özdeşleşmez çift fazlı akışkan deviniminin değerlendirilmesi, çözümlenmesi ve formülasyonu; IV. Gözenekli ortamlar ile bu ortamları doyuran akışkanlar arasında arayüzey olayları, kılcallık, kütle ve enerji aktarımının değerlendirilmesi, çözümlenmesi ve formülasyonu; V. Gözenekli ve çatlaklı ortamlarda akışkanların hidrodinamik saçılım ve yayılımları ile, akışkan akışında momentum ve enerji aktarımının değerlendirilmesi, çözümlenmesi ve formülasyonu.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı 1. Dullien, F.A.L. (1992). Porous Media : Fluid Transport and Pore Structure. Second Ed. Academic Press, Inc., San Diago, CA, USA. 2. Bear, J. (1988). Dynamics of Fluids in Porous Media. Dover Publication, Inc., New York, USA. 3. Bear, J., and Corapcioglu, M.Y. (1984). Fundamentals of Transport Phenomena in Porous Media. Martinus Nijhoff Publishers, Dordrecht, The Netherlands. 4. Pop, I., and Ingham, D.B. (2005). Transport Phenomena in Porous Media III. Elsevier Ltd., Oxford, G.B., U.K. 5. Pop, I., and Ingham, D.B. (2002). Transport Phenomena in Porous Media II. Pergamon, Elsevier Science Ltd., Oxford, G.B., U.K. 6. Pop, I., and Ingham, D.B. (1998). Transport Phenomena in Porous Media. Pergamon, Elsevier Science Ltd., Oxford, G.B., U.K.
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024