Dersin Adı
|
Türkçe |
Biyorafineri Yaklaşımı ile Mikroalg Uygulamaları
|
İngilizce |
Microalgae Applications with Biorefinery Approach |
Dersin Kodu
|
CBM 557E |
Kredi |
Ders
(saat/hafta) |
Uygulama
(saat/hafta) |
Labratuvar
(saat/hafta) |
Dönem |
-
|
3 |
3 |
- |
- |
Dersin Dili |
İngilizce |
Dersin Koordinatörü |
Mahmut Altınbaş
Gamze Ceylan Perver
|
Dersin Amaçları |
1. Öğrencileri mikroalg hakkında genel bilgilendirme
2. Mikroalglerin uygun üretim koşulları hakkında gerekli bilginin sağlanması
3. Mikroalglerin biyoteknoloji alanınında uygulanabilirliliğinin anlatılması
4. Mikroalg üretimi ile ilgili temel laboratuvar yetisinin kazandırılması
5. Mikroalglerin büyük ölçekte kullanım alanlarının gösterilmesi
|
Dersin Tanımı |
Makro ve mikroalgler hakkında genel bilgilendirme ve karşılaştırma; mikroalglerin tanımı, sınıflandırılması, oluşumu ve dağılımı; mikroalglerin hücre yapısı, beslenmesi, üremesi ve büyümesi ile bunu etkileyen kültür parametreleri; en yüksek verimde biyokütle üretimi için algal fotobiyoreaktör tasarımı ve uygulamaları; zararlı algler ve toksinleri hakkında bilgilendirme; algal enerji yolları ve diğer biyokütle kaynaklarıyla karşılaştırılması; alg uygulamalarının değerlendirilmesi: insan ve hayvan beslenmesi; biyoyakıt üretimi (biyodizel, biyogaz, biyohidrojen, biyoetanol), su ve atık su arıtımı, algal pigmentler ve diğer yüksek değer bileşikleri, algal nutrasötikler ve biyofarmasötikler; mikroalglerden katma değeri yüksek ürün üretiminde genetik mühendisliğinin katkısı; mikroalglerin büyük ölçekli uygulamaları.
|
Dersin Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencileri aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanır;
I. Algal biyoloji ve ekoloji ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmek,
II. Ötrofikasyon, algal toksinler gibi kritik çevre sorunlarında alglerin oynadığı rolü anlamak,
III. Algal biyokütle üretimi için fotobiyoreaktör tasarımı yapabilmek
IV. Biyoteknolojide alglerin temel uygulamalarını tanımlayabilmek (örn. Gıda, Biyoyakıt, vb.)
V. İleri çalışmalar için algal laboratuvar deneyimine sahip olmak,
VI. Biyorafineri anlayışını kavramak |
Önkoşullar |
|
Gereken Olanaklar |
|
Diğer |
|
Ders Kitabı |
Bux, F., Chisti, Y. (Eds), 2016. Algae Biotechnology Products and Processes, Springer. |
Diğer Referanslar |
References:
1. Bux, F., Chisti, Y. (Eds), 2016. Algae Biotechnology Products and Processes, Springer.
2. Moheimani, N.R., McHenry, M.P., de Boer, K., Bahri, P. (Eds.), 2015. Biomass and Biofuels from Microalgae, Springer.
3. Borowitzka, M.A., Moheimani, N.R. (Eds), 2013. Algae for Biofuels and Energy, Springer.
4. Becker, E. W. (1994). Microalgae: biotechnology and microbiology (Vol. 10). Cambridge University Press.
5. Richmond, A. (Ed.). (2008). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. John Wiley & Sons.
6. Benemann, J. R., Tillett, D. M., & Weissman, J. C. (1987). Microalgae biotechnology. Trends in Biotechnology, 5(2), 47-53.
7. Johansen, M. N. (Ed.). (2012). Microalgae: Biotechnology, Microbiology, and Energy. Nova Science Publishers Inc.
8. Gikonyo, B. (Ed.), 2014. Advances in Biofuel Production Algae and Aquatic Plants, Apple Academic Press.
9. Chen, Z., Ratledge, C. (Eds), 2014. Single Cell Oils, AOCS, Champaign, Illinois.
10. Barsanti, L., Gualtieri, P., 2006. Algae Anatomy, Biochemistry and Biotechnology, CRC Taylor & Francis.
11. Demirbas, A., Demirbas, M.F., 2010. Algae Energy, Algae as a New Source of Biodiesel, Springer.
12. Hagen, K.N. (Ed.), 2009. Algae: Nutrition, Pollution Control and Energy Sources, Nova Science Publishers, Inc.
13. Pandey, A., Lee, D.-J., Chisti, Y., Soccol, C.R. (Eds.), 2014. Biofuels from Algae, Elsevier.
14. Dominguez, H. (Ed.). 2013. Functional ingredients from algae for foods and nutraceuticals, Woodhead Publishing Limited.
15. Yang, S.-T. (Ed.), 2007. Bioprocessing for Value-Added Products from Renewable Resources, Elsevier.
16. Hagen, K. (Ed.) 2009. Algae: Nutrition, Pollution Control and Energy Sources, Nova Science Publishers, Inc. |
|
|