Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Maden Fakültesi / JEO 424 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Volkanoloji
İngilizce Volcanology
Dersin Kodu
JEO 424 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Fatma Gülmez Yıldırım
Dersin Amaçları Volkanizmaya ilişkin genel kavramları öğrenmek ve volkanizmanın nasıl, neden ve nerede geliştiğini, ilişkili doğal kaynakların oluşumunu anlamak. Yanısıra, farklı volkanik ürünleri tanımlama becerisi kazanmak.
Dersin Tanımı Volkanizmaya genel bir giriş niteliğinde olan bu ders kapsamında, volkanik süreçler ile ilgili genel kavramlar ele alınarak, volkanların hangi jeolojik süreçlerin sonunda oluştuğu ve volkanları inceleyerek yer küre hakkında ne gibi bilgiler edinilebileceği incelenmektedir. Volkanların ekonomik öneme sahip yeraltı kaynaklarının gelişimine katkısı, volkanizmaya bağlı doğal afet ve olası riskler eski ve güncel volkanlar ve volkanik faaliyetler aracılığıyla örneklenerek, konuya dair genel bir bakış sağlanmaktadır.
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
1- Daha önce alınan derslerden edinilen bilgileri kullanarak, volkanizmanın, jeolojik süreçlerle olan ilişkisini anlayabilir,
2- Farklı volkanik malzemeleri tanımlama becerisi kazanabilir
3- Maden yatakları, endüstriyel hammadde, jeotermal kaynakların aranması ve çeşitli afetlerin öngörülmesini ilgilendiren problemlerin çözümüne katkı koyabilecek bakış açısı kazanabilir
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Schmincke, H. U. (2004). Volcanism (Vol. 28). Springer Science & Business Media.
Diğer Referanslar Le Maitre, R. W., Streckeisen, A., Zanettin, B., Le Bas, M. J., Bonin, B., & Bateman, P. (Eds.). (2005). Igneous rocks: a classification and glossary of terms: recommendations of the International Union of Geological Sciences Subcommission on the Systematics of Igneous Rocks. Cambridge University Press.
Sigurdsson, H., Houghton, B., McNutt, S., Rymer, H., & Stix, J. (Eds.). (2015). The encyclopedia of volcanoes. Elsevier.
Németh, K., & Martin, U. (2007). Practical volcanology. Geological Institute of Hungary
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024