Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Makina Fakültesi / MAK 4016 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Hidrolik Makinalar
İngilizce Hydraulic Machinery
Dersin Kodu
MAK 4016 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
- 2 1 -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Erkan Ayder
Dersin Amaçları 1. Rotodinamik pompalar ve su türbinlerinin hidrolik tasarımı için gerekli temel dizayn kriterlerini öğrenciye aktarmak.
2. Hidrolik makinaların tanım büyüklüklerini, tiplerini, temel konstrüksiyon özelliklerini, karakteristik eğrilerini, işletme özelliklerini ve seçim kriterlerini öğrenciye tanıtmak.
Dersin Tanımı Hidrolik türbomakinaların teorisi, çalışma prensipleri, tanım büyüklükleri, performans eğrileri, tipleri, konstrüktif özellikleri, kavitasyon, genel ve temel tasarım prensipleri, işletme prensipleri.
Dersin Çıktıları 1. Bernoulli, enerji, hareket miktarı momenti denklemlerini uygulayarak hidrolik makinalar ile akışkan arasındaki enerji dönüşümünü kinematik büyüklüklerle ifade edebilmek.
2. Su türbinleri ve rotodinamik pompaların çeşitli tiplerinin temek konstrüktif özellikleri, makinayı oluşturan temel elemanlar ve bunların işlevleri hakkında temel bilgiler.
3. Kavitasyona neden olabilen parametreleri, kavitasyon riskini önleyici ve azaltıcı yönde makinanın ve tesisatın tasarımı, işletme aşamasında hangi önlemlerin alınabileceğini saptamak.
4. Bir hidrolik makinanın ana boyutlarını hesaplamak.
5. Bir santrifüj pompanın çarkının ve salyangozunun hidrolik tasarımını tek boyutlu yöntemle hesaplayarak çizmek.
6. Geometrisi belirli bir tesisat için gerekli sistem manometrik yüksekliğini hesaplamak, sistem karakteristiğini çizerek uygun pompa seçmek, teknik ve ekonomik gerekçeleri dikkate alarak uygun pompa seçmek. Pompa performans eğrilerini deneysel olarak elde etmek.
7. Hidroelektrik santrallerde net düşünün hesaplanması, yayıcı tasarımı, türbin karakteristik eğrileri.
8. Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelini, teknolojik ve yatırım imkanlarını, uygulama alanlarını göz önüne alarak Türkiye’de hidrolik makine imalatının önemini kavramak.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Kaan Edis , Hidrolik Makinalar Ders Notları
Diğer Referanslar 1- G.I. Krivchencko, “Hydraulic Machines : Turbines and Pumps”
2. R.K.Turton, “Rotodynamic Pump Design”
3. K. Baysal , “Tam Santrifüj Pompalar”.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024