Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Mimarlık Fakültesi / MIM 244 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Yapı Elemanları Tasarımı
İngilizce Building Element Design
Dersin Kodu
MIM 244 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 4
- 1 3 -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Fatih Yazıcıoğlu
Dersin Amaçları 1 - Yapı teknolojisi ile ilgili bilgi birikimi sağlamak.
2 - Öncelikli ölçütler ile yapı elemanı sistemleri tasarlama ve yapısal tasarım becerisi kazandırmak.
3 - Gerekli tasarım düzeylerinde teknik bilginin tasarımla entegrasyonu sağlamak.
Dersin Tanımı Yapı elemanlarının analizi, tasarımı ve bütünlenmesi: dış duvar sistemleri (atmosfer ve toprakla ilişkili duvarlar), pencere ve kapı sistemleri, döşeme sistemleri (zemine oturan, normal ve altı açık döşemeler, asma tavanlar, yükseltilmiş döşemeler), düşey sirkülasyon sistemleri (rampa ve merdiven), çatı sistemleri (düz ve eğimli çatılar), iç bölme sistemleri (sabit ve hareketli iç duvarlar). Yapısal tasarım ile ilgili gereksinimler, ölçütler, olanaklar çerçevesinde yapı elemanı sistemlerinin tasarımı. Yapı elemanları sistemlerinin, bütüncül bakış açısı doğrultusunda birbirleri ile bütünlenmesi. Uygulama - Stüdyo Çalışması: Verilen ölçüt ve sınırlara göre her bir yapı elemanı ve bileşeninin analizi, tasarımı ve bütünlenmesi.
Dersin Çıktıları 1 - Yapı malzemesi, ürünü, bileşeni ve bir araya getirilişleri ve bunların çevresel etkileri ve yeniden kullanımları ile ilgili temel prensipler, uygun uygulama yöntemleri, ve performans gereksinimleri ile ilgili anlama sağlamak.
2 - Taşıyıcı sistem, yapı kabuğu sistemi, çevresel sistemler, can güvenliği sistemleri ve servis sistemlerinin binanın tasarımına entegrasyonu için bilginin toplanması, bir araya getirilmesi, bağlanması ve bilginin kullanılması becerisi yeteneği geliştirmek.
3 - Önerilen tasarım ile ilgili kesin çizimler, özet şartnameler gibi teknik dokümanlar oluşturma becerisi geliştirmek.
4 - Mimarlık pratiği için bilginin toplanması, bir araya getirilmesi, bağlanması ve bilginin kullanılması ile ilgili araştırma becerisi yeteneği geliştirmek.
5 - Açık ve kesin sorular geliştirme, bilgi aktarmada özet fikirler geliştirme, karşı bakış açıları geliştirme, iyi açıklanmış çözümler üretme ve bunları değişik standart ve ölçütlerle deneme hakkında kritik düşünme becerisi yeteneği geliştirmek.
6 - Mimari ve planlama tasarım kararlarında doğal ve yapma kaynakların, kültürel öneme sahip bina ve bölgelerin, sağlıklı toplum ve çevrelerin yaratılmasında sürdürülebilirlik ilkelerini anlamak.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024