Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Tekstil ve Hazır Giyim Üretiminde Kalite Kontrol
İngilizce Quality Cnt in Tex. &Clot.Prod
Dersin Kodu
TEK 426E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 8
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Canan Sarıçam
Fatma Kalaoğlu
Dersin Amaçları 1. Öğrencilere tekstil ve konfeksiyon işletmelerinde uygulanan kalite kontrol metotları ve karşılaşılan hatalarla ilgili bilgi vermek.
2. Konfeksiyon ve tekstil işletmelerinde kaliteyi ölçme ve değerlendirme sistemlerinin, malzeme test ve ürün spesifikasyonu ve analizinin öğretilmesi
3. Kalite sisteminin kurulması, toplam kalite yönetimi, analitik yöntem ve kaliteyi geliştirme metotlarının öğretilmesi.
Dersin Tanımı Kalite güvenceye giriş, kalite güvencenin tanımlanması-- Ürün, kalite ve müşteri arasındaki ilişkinin tanımlanması. Standart ve spesifikasyonların tanımlanması-- Test yöntemlerinin açıklanması. Malzeme değerlendirme-- Dayanım testleri-- Malzemenin konfor, güvenlik ve sağlığa katkısının incelenmesi-- Bakım, görünümün sürekliliği, renk haslığı ve rüzgara karşı direncinin değerlendirilmesi. Döşemelik eşya ve halı test standartları-- Renk gereksinimlerinin değerlendirilmesi ve belirlenmesi-- Ürün için standart ve spesifikasyonların belirlenmesi-- Ürün denetimi- Ürün değerlendirilmesi-- Lot örneklenmesi ve kabul seviyelerinin oluşturulması-- Toplam kalite yönetimi ve analitik araçlar—İstatistiksel proses kontrol
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler;
I. Kalite ve kalite güvence sisteminin öğrenilmesi, kaliteyi tanımlayan faktörlerin değerlendirilmesi. Hedef pazarların ve bu pazarların tekstil ürünlerinden beklentilerinin anlatılması.
II. Hedef Pazar beklentilerini uygun fiyat aralıklarında yansıtan standart ve spesifikasyonların anlatılması.
III. Tekstil ürünlerinde kullanılan malzemelerin tanımlanması. Bu malzemeler için beklenen özelliklerinin, kalite ve performans seviyelerinin tanımlanması. Malzeme değerlendirilmesinde kullanılan değerlendirme ve test prosedürlerinin anlaşılması.
IV. Ürün özellikleri, bileşenlerin görünüm ve performans seviyelerinin ve malzeme etkileşimlerinin belirtilmesi. Ürün kalitesini belirleyen değerlendirme, test ve örneklem prosedürlerinin anlaşılması.
V. Veri sunum ve analizi, sürekli ürün ve süreç geliştirilmesi ve yöneticilerin etik davranışları
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024