Hoş Geldiniz,
Misafir
.
Oturum Aç
.
English
NİNOVA
DERSLER
YARDIM
HAKKINDA
Neredeyim:
Ninova
/
Dersler
/
Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi
/
MTO 477
/
Dersin Bilgileri
Fakülteye dön
Ana Sayfa
Dersin Bilgileri
Dersin Haftalık Planı
Değerlendirme Kriterleri
Dersin Bilgileri
Dersin Adı
Türkçe
Sayısal Hava Öngörüsü
İngilizce
NUMERICAL WEATHER PREDICTION
Dersin Kodu
MTO 477
Kredi
Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem
-
3
3
1
1
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Koordinatörü
Sevinç Asilhan
Sevinç Asilhan
Dersin Amaçları
Meteoroloji biliminin temel konuları dinamik, fizik ve hava analizinin günümüz hızla gelişen bilgisayar kapasite ve hızları ile birlikte modellenmesi artan ivmelenme ile çok önem kazanmıştır. Bu nedenle sayısal hava tahmini teknikleri, modellerin bileşenleri ve nasıl çalıştıklarının iyi anlaşılması gerekmektedir. Sonuş olarak gelişen bilgisayar ve iletişim teknolojisiyle ortaya çıkan sayısal hava öngörüsü uygulaması, Meteoroloji Mühendisliği ders programına bu tekniğin temel ilkelerini de eklenmesi zorunluluğunu getirmiştir.
Dersin Tanımı
Temel model denklemleri; Numerik yöntemler ve hesapsal kararsızlık; Computational unstability (CFL condition); Arkawa ve Lamb grid yapıları; Modellere ilk değer verme yöntemleri. Sınır tabaka işlemleri; Uygulamadaki sayısal hava tahmin modellerine genel bir bakış; Harita faktörü; Yatay ve düşey resolution; Sayısal model ürünleri; Sayısal model istatistiğine giriş; Baratropik ve Eşdeğer Baratropik model uygulamaları.
Dersin Çıktıları
Dersi geçen öğrenciden beklentiler:
1. Günümüzde kullanılmakta olan sayısal hava tahmin modellerinin genel olarak nasıl çalıştıklarını kavramalıdır. Sayısal hava tahmini modellerinin temel bileşenleri, preprocessing, modelin çalıştırılması ve postprocessing neler olduğunu bilmelidir.
2. Meteorolojik süreklilik denklemlerini sonlu farklara dönüştürebilmelidir. Meteorolojik problemleri çözmek için sonlu farklar yaklaşımının kullanıldığını bilmelidir. Sayısal hava analizi için gerekli dinamik ve fiziksel temel kısmi diferansiyel denklemlerin neler olduğunu ve bu denklemlere sonlu farklar “finite difference” yaklaşımını uygulamalıdır.
3. Parameterization ve data assimilation niçin gerekli olduğunu ve sayısal hava öngörüsünün en iyi sonucu elde etmesinde etkisinin ne olduğunu bilmelidir.
4. Hava analiz modellerinin grid, spectral, hydrostatik ve nonhydrostatik olarak neleri incelediğini ve modern modellerin yatay ve düşey koordinatlarının ne özelliğe sahip olduğunu buna göre seçilen hava analizi problemine hangi modelin uygulanması gerektiğini bilmelidir.
5. Günümüzde kullanılan sayısal analiz modellerinin round-off, truncation, numerical instability ve dynamical instability hatalarının nasıl modelleme kullanılırken dikkate alınması gerektiğini ve özellikle numerical instability Courant-Friedrichs-Lewy (CFL) veya Courant şartını hesaplayabilmelidir.
6. Başlangıç ve sınır koşullarını belirlemede kullanılan kısmi diferansiyel denklemlerin sonlu farklar yaklaşımı ve Taylor serisi açılımı ile çözümlerini yapabilmelidir.
7. Günümüzde kullanılmakta olan sayısal hava tahmin modellerinin neler olduğunu ve nerelerde kullanıldığını bilmelidir.
8. Modellerde kullanılan yatay grid türlerinin neler olduğunu bilmelidir. Sayısal adveksiyon hesaplamaları ve Fourier yöntemlerini meteorolojik problemlere uygulabilmelidir.
9. Sayısal hava analizi modellerinde kullanılan kapalı ve açık zaman scheme yöntemlerinin nasıl hesaplandığını bilmelidir.
10. Lineer olmayan kararsızlığın sayısal hava analizinde kullanılan denklem lineer olmamasından ve bazı katsayılarında sabit olmamasından kaynaklandığını, kararsızlığın sonlu farklar ile azaltılıp sistemin entropi ve kinetik enerjisinin korunmasının sağlandığını bilmelidir.
11. Sayısal hava analiz model çıktı kalitesinin değerlendirilmesi ve ensemble tahminlerin model çıktılarına etkisini hesaplayabilmelidir.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
http://www.comet.ucar.edu/class/index.html
Ders Kitabı
An Introduction to Numerical Weather Prediction Techniques” by T.N. Krishnamurti and L. Bounoua
Atmospheric Modeling, Data Assimilation and Predictability” by Eugenia Kalnay
WNO,1986 . Workbook on Numerical Weather Prediction for the training of Class I and Class II Meteorogical Personel. World Meteorological organization, Geneva
Haltiner, G.J. and R.T. Willions, 1980 Numerical Prediction and Dynamic Meteorology. John Willey end sons , New York.
Street, R. L., 1973 The Analysis an Solution of Partial Differential Equations. Broks / Cole, California.
Diğer Referanslar
http://www.comet.ucar.edu/class/index.html
Dersler
.
Yardım
.
Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024