MTO 112 - Meteoroloji Alet & Gözlem Usul
Dersin Amaçları
Bu dersin amacı, meteoroloji mühendisliği bölümü öğrencilerine meteorolojik ölçümler ve gözlem usulleri hakkında temel bilgiler vermektir. Meteorolojik faktörlerin ölçümünde ve gözleminde kullanılan yöntem ve arçların tanıtmak ve uygulamalı olarak bunları öğrencilere göstermek hedeflenmiştir. Bu ders meteoroloji mühendisliği öğrencilerinin daha sonraki yıllarda alacağı tüm derslerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
Dersin Tanımı
Giriş, Meteoroloji istasyonu yer seçimi, Basınç, Sıcaklık, Nem, Yağış, Giriş, Meteoroloji istas. yer seçimi; Klimatolojik ve sinoptik gözlemlerin özellikleri; Basınç ölçen aletler ve özellikleri
Sıcaklık ölçen aletler; Nem ölçen aletler; Yağış ölçen aletler, Rüzgar hızı ve yönü ölçümü; Buharlaşma ölçen aletler, Elektronik Meteorolojik Aletlerin Çalışma Prensipleri; Met. İstasyon. aletlerin incelenmesi, Fenolojik gözlemler, Güneş ışınımı ve süresi ölçen aletler; Görüş mesafesi, bulut tipi vb. ölçen aletler, bulut tipleri; Mikrometeorolojik araştırmalarda kullanılan aletler, sensörler, Veri toplayıcılar; Atm. yukarı seviyesinde sıcaklık, rüzgar yönü, şiddeti ölçen aletler; Hava Kirliliği Ölçümünde kullanılan aletler; Radarın özellikleri; Met. İstasyon. aletlerin incelenmesi.
|
 |
Koordinatörleri
Levent Şaylan
Barış Çaldağ
Levent Şaylan
Dersin Dili
Türkçe
|
 |
|