Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü / JDM 517E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Metamorfik Mineraller ve Dokular
İngilizce Metamorphic Minerals&Textures
Dersin Kodu
JDM 517E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - 1
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Gültekin Topuz
Dersin Amaçları Dersin amacı ,metamorfik kayalarda metamorfizma derecesinin bir işlevi olarak ortaya çıkan metamorfik mineralleri, metamorfik kayaçlarda rastlanılan dokuları tanıtmaktır. Metamorfik mineral toplulukları ve dokular kullanılarak, metamorfizma sırasındaki fizikokimyasal değişkenler (basınç,I sıcaklık) sınırlandırılacaktır. Bu veriler kullanılarak, metamorfik kayaçlar hangi jeodinamik ortamda oluşmuş oldukları sınırlandırılmaya çalışılacaktır.
Dersin Tanımı Metamorfik kayalar yeryuvarındaki en yaygın kaya öbeğini oluşturur. Metamorfik kayaların incelenmesi, yerin derinliklerinde gerçekleşen olayları anlama olanağı verir. Özellikle, kabuk ve mantoda sıcaklık, basınç, gerilim ve toplam kimyasal bileşim. Metamorfizma kayaçları üç değişik şekilde etkiler: (a) Kayanın mineralojisini değiştirir, (b) Kayanın şeklini/mimarisini değiştirir, ve c) kayanın toplam kimyasal bileşiminin değişmesine neden olabilir. Bu ders çerçevesinde, metamorfik kayaların oluşumunda gerçekleşen olaylara bakacağız. Metamorfik kayaların mineralojilerini ve dokularını inceleyerek, metamorfimanın gerçekleşmiş olduğu basınç, sıcaklık koşullarını ve de metamorfizmanın gerçekleşmiş olduğu jeodinamik ortamı sınırlandıracağız.
Dersin Çıktıları
Önkoşullar Yok
Gereken Olanaklar Petrografik mikroskoplar
Diğer
Ders Kitabı Bucher K., Grapes R. 2011. Petrogenesis of Metamorphic Rocks. Springer Verlag, 440 pp., ISBN: 978-3-540-74168-8.
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024