Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / BLG 637E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Bulut ve Bilgisayar Etkileşimli Fiziksel Dizgelerin Güvenliği
İngilizce Cloud and Cyber Physical Systems Security
Dersin Kodu
BLG 637E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 1
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Mehmet Tahir Sandıkkaya
Dersin Amaçları Bu dersin amacı;
1. Bulutta güvenlik konusunu incelemek
2. Dağıtılmış dizgelerde veri bütünlüğünü sağlama yollarını öğretmek
3. Bilgisayar etkileşimli fiziksel dizgelerde güvenlik tehditlerinin etkilerini incelemek
4. Öğrencilerin güvenlik açıklarını anlar, saptar ve önlemek için tasarım yapabilir durumu gelmesini sağlamak
Dersin Tanımı Ders içeriği;
Bulut, dağıtılmış dizgeler ve bilgisayar etkileşimli fiziksel dizgeler, dağıtılmış dizgelerde haberleşme modelleri, bulutta ve dağıtılmış dizgelerde hata hoşgörüsü, Bizans yetersayı kümeleri, dağıtılmış dosya sistemleri, uzlaşma ve güvence kavramları için güvenli protokoller, Paxos protokolü ve konsensüs, yararlanırlık ve toparlanabilirlik, bulutta tehditler ve hedefler, bulutta yerleşim modellerinin güvenliğe etkileri, bulutta sanallaştırma kavramının getirisi ve güvenlik sorunları, bulutta kaynak paylaşımının güvenliğe etkileri, bulutta özlük bilgilerinin açığa çıkması ve bunu engelleme yolları, bilgisayar etkileşimli fiziksel dizgelerde güvenlik tehditleri, güvenliğin maliyeti, masrafa sokma ve hizmet engelleme saldırıları, bilgisayar etkileşimli fiziksel dizgelerin uygulama alanları, nesnelerin interneti, akıllı şehirler, üretim araçları, kritik altyapılar, olası tehditlerin öngörülmesi için mühendislik yaklaşımları.
Dersin Çıktıları Bu derste aşağıdaki çıktıların elde edilmesi hedeflenmiştir;
1. Bulutu ve buluttaki güvenlik sorunlarını tanımak; buluttaki tehditlere karşı önlem alabilmek
2. Veri bütünlüğü sağlayan, hataya hoşgörülü, yararlanırlığı yüksek, çabuk toparlanabilen dağıtılmış sistemlerin tasarımını tanımak, bunları tasarlayabilmek, bu alanlarda araştırma yürütebilmek
3. Bilgisayar etkileşimli fiziksel dizgelerde güvenlik konusunun uygulama alanlarına etkisini anlamak; güvenlik açıklarının etkisini öngörebilmek ve azaltacak önlemleri alabilmek
4. Dersin kapsamındaki dizgelerde güvenlik açıklarını tanımlayıp yeni tasarımlarla bunların vereceği zararları engelleyebilmek
5. Dersin kapsamındaki alanlarda güncel araştırmaları izleyebilmek
Önkoşullar
Gereken Olanaklar Öğrenciler belli bildiri ve yayınlara erişmek için üniversitenin laboratuvarlarını ya da ağ erişimini kullanmak zorunda kalabilirler.
Diğer
Ders Kitabı Jajodia, Sushil, Krishna Kant, Pierangela Samarati, Anoop Singhal, Vipin Swarup, and Cliff Wang, eds. Secure cloud computing. Springer, 2014. (978-1461492771)
Diğer Referanslar • Bellovin, Steven M. Thinking Security: Stopping Next Year's Hackers. Addison Wesley Professional, 2015. (978-0134277547)
• Ko, Ryan, and Raymond Choo. The Cloud Security Ecosystem: Technical, Legal, Business and Management Issues. Syngress, 2015. (978-0128015957)
• Vacca, John R., ed. Cloud Computing Security: Foundations and Challenges. CRC Press, 2016. (978-1482260946)
• Yeluri, Raghuram, and Enrique Castro-Leon. Building the Infrastructure for Cloud Security: A Solutions View. Apress, 2014. (978-1430261452)
• Rass, Stefan, and Daniel Slamanig. Cryptography for security and privacy in cloud computing. Artech House, 2013. (978-1608075751)
• Song, H., Fink, G.A., Rosner, G.L. and Jeschke, S. Security and Privacy in Cyber-Physical Systems: Foundations, Principles and Applications. Wiley-IEEE Press, 2017. (978-1119226048)
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024