Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / SPL 512 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Küresel Değişim Sür. Kent Mer.
İngilizce City Centers in the Global Transformation Process
Dersin Kodu
SPL 512 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 2
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Ayşe Lale Berköz
Ayşe Lale Berköz
Dersin Amaçları 1. Dünyada yaşanan küresel değişim sürecinde metropoliten kent merkezlerinin geçirdiği değişim ve dönüşümün, alt merkezleşme ve hizmet sektörü faaliyetlerinin mekana bağlı davranış biçimlerinin ve mekansal yerseçimi tercihlerinin bilinmesi önem taşımaktadır.
Dersin Tanımı Bu derste genel olarak metropoliten alanların değişen mekansal yapıları bir çok örnek üzerinden tartışılmaktadır. İlk dersde genel bir kavramsal bilgilendirme yapılmaktadır. Onu izleyen derslerde merkez geliştirme modelleri ve politikaları üzerinde durulmaktadır.
Bu dersde, yaşadığımız yüzyılda küreselleşme ve buna bağlı olarak hizmet sektörünün hızla büyümesine bağlı olarak büyük metropollerin kent merkezlerinde yaşanan değişim ve dönüşümler geniş kapsamlı olarak farklı nitelikteki (farklı coğrafya ve farklı ölçeklerdeki uygulamalar) örnekler üzerinden tartışılmaktadır. Son yirmi yılda kent merkezlerinin mekansal ve sosyal kalkındırılmasında etkili olan farklı örnekler ele alınarak değerlendirilmektedir. Lojistik olanakların artması ile atıl hale gelen eski depo, sanayi ve liman alanlarının kent ekonomisine olumlu şekilde katılmasını amaçlayan karma kullanımlı projelerin kent merkezine olan etkileri de bu ders kapsamında değerlendirilmektedir.
Bu ders kapsamında yapılan teorik ve deneye dayalı açıklamalar ve çalışmalar, her hafta ders sonunda, genellikle yaşadığımız kent olan İstanbul ile karşılaştırma yapılarak tartışılmaktadır. Derste ayrıca öğrencilerden dersin içeriğini pekiştirici makaleler okumaları istenmekte ve birer örnek projeyi ele alarak sunum yapmaları ve rapor hazırlamaları istenmektedir.
Dersin Çıktıları
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar KAYNAKLAR:
1.Bennett, R.J., Estall, R.C., (ed.) 1991. Global Change&Challenge: Geography for the 1990s, Routledge. 2.Brotchie, J., Batty, M., Hall, P., Newton, P., 1991. Cities of the 21st Century: New Technologies and Spatial Systems, Longman Cheshire. 3.Brotchie, J., Newton, P., Hall, P., Nijkamp, P., 1989. The Future of Urban Form, Antony RowLtd. 4.Budd, L., Whimster; S., 1992. Global Finance & Urban Living, A Study of Metropolitan Change, Routledge. 5.Castells, M., 1991 The Information City, Blackwell. 6.Hartshorn, T.A., 1992. Interpreting The City: An Urban Geography, John 7.Willey&Sons. Law, C.M., 1988. The Uncertain Future of the Urban Core, Routledge.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024