Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / MBL 602 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Mimari Tasarımda Karar Destek Sistemleri
İngilizce Decision Support Systems in Architectural Design
Dersin Kodu
MBL 602 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 2
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Gülen Çağdaş
Gülce Kırdar Bakraç
Dersin Amaçları 1. Mimari tasarımda karmaşık problem alanlarında yapay zeka ve karar destek sistemlerinin kullanımı konusunda bilgilenmek;
2. Tasarım probleminin parametrelerindeki dinamik değişimlere göre karar verme stratejileri konularında bilgilenmek;
3. Bilgi dağarcığına sahip uzman karar verme yeteneği olan sistemleri kullanabilmek ve kurgulayabilmek;
4. Etmen sistemlerin, mimari tasarım sürecinde mimara yardımcı olabilecek uygulama alanları konusunda bilgilenmek ve kullanabilmek.
Dersin Tanımı Karar verme ve karar destek sistemlerine giriş; Mimarlıkta yapay zeka kullanımı; Uzman sistemler; Karar destek sistemleri ve mimarlıkta kullanımı ile ilgili örnekler; Çok kriterli karar verme: Karar ağaçları ve karar tabloları; Akıllı karar destek sistemleri ile ilgili temel bilgiler; Etmen tabanlı sistemler; Temel kavramlar; Modelleme yaklaşımları; Etmen türleri; Çok etmenli karar destek sistemleri; Çok etmenli sistemlerde iletişim, mesaj tipleri, iletişim düzeyleri; İletişim protokolleri; Etmenler arası koordinasyon; Etmenlerde öğrenme sistemleri: Akıllı Etmenler; Belirsizlik altında karar verme: Bulanık mantık ve veri madenciliği; Aktivite tabanlı sistemler; Çok etmenli karar destek sistemlerinin mimari tasarım alanında kullanımı ile ilgili modeller; Etmen geliştirme araçları ve platformları.
Dersin Çıktıları 1. Mimari tasarımda bilişim alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri, özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve mimari tasarımda bilişim alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme;
2. Mimari tasarımda bilişim alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme;
3. Mimari tasarımda bilişim alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme;
4. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak mimari tasarımda bilişim alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
Önkoşullar -
Gereken Olanaklar Bilgisayar kullanımı, gerekli yazılımlar.
Diğer -
Ders Kitabı -
Diğer Referanslar Batty, M., (2005), “Cities and Complexity - Understanding Cities with Cellular Automata, Agent-Based Models, and Fractals” , MIT Press.
D Inverno, M. and Luck, M., (2004), “Understanding Agent Systems“, Springer-Verlag Berlin
Ferber, J., (1998), “Multi-agent systems: an introduction to distributed artificial intelligence”, Harlow : Addison-Wesley.
Wooldridge, M. J., (2002), “An Introduction to Multi Agent Systems”, John Wiley & Sons, Ltd, England.
Wooldridge, M. J., (2000), “Reasoning about Rational Agents”, Cambridge MIT Press.
Han, J., Kamber, M., & J., P. (2012). Introduction. Data mining concepts and techniques (3rd edition, pp. 1-33). Morgan Kaufmann.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024