Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / MET 618 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Alüminyum ve Alaşımları Üretim Teknikleri
İngilizce Aluminum (Al), its Alloys and Their Production Technologies
Dersin Kodu
MET 618 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
- 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Özgül Keleş
Özgül Keleş
Dersin Amaçları 1. Öğrencilere alüminyum üretim sektöründe var olan ve yeni geliştirilen alaşımların ve teknolojilerin tarihsel olarak ele alınarak nasıl bir felsefe ile gerçekleştirildiğini ve hangi problemlere nasıl çözümler getirdiğini göstermek.
2. Alüminyum alaşımlarının tasarım stratejilerini ve yeni geliştirilen alaşımları irdelemek.
3. Cevherden başlayarak uygulanan tüm ekstraktif metalurji süreçlerinin, süreç-çevre ve insan yönetimi döngüsünde irdelemek (Atık›Hammadde Dönüşümü).
4. Alüminyum’un dünya pazarındaki yeri ve ekonomik değerlendirilmesinin nasıl yapıldığını tanımlamak.
5. Bilimsel zenginliğin yanında saha uygulamalarını da öğrencilere aktararak gerek ulusal gerekse uluslararası sektörde Alüminyum üretim işletmelerinde çalışmaya hazır öğrenci yetiştirmek.
Dersin Tanımı Alüminyum tarihi, cevherden metale ekstraktif metalurji süreçleri. Alaşımları, alaşım elementlerinin etkileri, kodlama sistemleri. Alaşım sistemleri-tasarımı ve alaşımlardaki fazların etkileri. Yeni geliştirilen alaşımlar. Alüminyum ergitme, döküm süreç ve teknolojileri. Alüminyum şekillendirme teknolojileri. Alüminyum süreçlerinin simülasyonu. Alüminyum Birleştirme Yöntemleri, Alüminyum yüzey işlemleri. Alüminyum geri dönüşümü ve atık dönüşümü. Yeni ürünler ve üretim teknolojileri. Alüminyum ekonomisi ve teknolojilerinin çevreye ve insan sağlığına etkisi.
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan yüksek lisans/doktora öğrencileri aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanırlar;
1. Alüminyum cevherlerinden –metale- metalden alaşımlara, alaşımlardan pazardaki son ürüne ve son üründen tekrar dönüşen alüminyum serüvenindeki tüm ayrıntıları ile ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
2. Alüminyum alaşımları, üretim teknolojileri, ekonomisi ve pazar yapısı ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
3. Alüminyum ve alaşımları, tasarım stratejileri ve kodlanmalarına ve standartlarına yönelik stratejileri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
4. Alaşım ve proses tasarımının ve bunların birleşmesi ile oluşan tüm üretim teknolojilerinin son ürün üzerindeki etkisi ile ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
5. Katılaşma ve şekillendirme proseslerinde simülasyon programlarının kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
6. Türkiye ve Dünya’da Al sektöründe üretilen stratejileri, Al pazar ve ekonomisi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Önkoşullar -
Gereken Olanaklar -
Diğer -
Ders Kitabı 1. Handbook of Aluminum Volume 1, Physical Metallurgy and Processes, Edited by , George E. Totten, D. Scott MacKenzie, Marcel Dekker, Inc., NY 2003, ISBN: 0-8247-0494-0.
2. Handbook of Aluminum Volume 2, Alloy Production and Materials Manufacturing, Edited by , George E. Totten, D. Scott MacKenzie, Marcel Dekker, Inc., NY 2003, 3.J. Gilbert Kaufman, Aluminum Alloy Castings, Properties, Processes, and Applications, ASM International, 2004, ISBN: 0-87170-803-5
3. Fundamentals of Aluminum Metallurgy, Productions, Processes, Applications, Ed. By Roger Lumley, Woodhead Publishing, 2011.
4. Control for Aluminum Productions and Other Processing Industries, Mark P. Taylor, John, J,j. Chen, Brent Richmond Young, CRC Pres Group, Taylor and Francis, 2014.
5. Multi Components Phase Diagrams, Applications for Commercial Aluminum Alloys, Nikolay A. Belov, Dimitri, G. Eskin, Andrey, A. Askenov, Elsevier, 2005.
Diğer Referanslar -
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024