Hoş Geldiniz,
Misafir
.
Oturum Aç
.
English
NİNOVA
DERSLER
YARDIM
HAKKINDA
Neredeyim:
Ninova
/
Dersler
/
Fen Bilimleri Enstitüsü
/
GID 604E
/
Dersin Bilgileri
Fakülteye dön
Ana Sayfa
Dersin Bilgileri
Dersin Haftalık Planı
Değerlendirme Kriterleri
Dersin Bilgileri
Dersin Adı
Türkçe
Gıda Karbonhidratları
İngilizce
Food Carbonhydrates
Dersin Kodu
GID 604E
Kredi
Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem
-
3
3
-
-
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Koordinatörü
Dilara Erdil
Dersin Amaçları
Karbonhidratların kimyasal ve besinsel özelliklerinin yanısıra fizikokimyasal özellikleri ve karbonhidratların ürün geliştirmede halkın yararına nasıl kullanılabileceğini konularında bilgi sağlamak
Dersin Tanımı
Mono ve disakkaritler: fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikler, analitik özellikler, sağlık etkileri, Karbonhidrat reaksiyonları, Oligosakkaritler: Kimyası, yapısı, gıdada uygulamaları; Polisakkaritler: Çözeltideki davranışları, dispersiyonlar ve jeller; hücre duvarı polisakkaritleri, selüloz, hemiselüloz : fonksiyonel ve analitik özellikler; Gamlar ve hidrokolloidler: fonksiyonel ve analitik özellikler; Nişasta: Yapı ve uygulamaları, fonksiyonel, besinsel ve analitik özellikler; Nişasta enzimolojisi; Modifiye nişastalar; yağ ikameleri ve karbonhidratlar; Sindirilemeyen Karbonhidratlar: Diyet lifi: Kimyası, yapısı ve ölçümleri; Dirençli Nişasta: Yapısı ve gıdada kullanımları; Pektin: kimyası, fonksiyonları ve enzimolojisi.
Dersin Çıktıları
1. Karbonhidratların yapıları, fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikleri, analitik özellikleri, sağlık etkileri ve uygulama alanları konularında bilgi sahibi olma,
2. Karbonhidrat reaksiyonlarının prensiplerini bilecek ve gerçekleştikleri durumlara hakim olma
3. Sindirilemeyen karbonhidratlar, diyet lifi, modifiye nişastalar ve dirençli nişasta gibi konularda güncel bilgilere sahip olma
4. Bilimsel derleme yazma
5. Bilimsel makale okuyarak hızlıca özetleme ve özümseme
6. Ucu açık soruları araştırıp çözümleme
Önkoşullar
Yok
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Carbohydrates in Food, 2nd edition, Ed: Ann-Charlotte Eliasson, CRC Press, 2006. ISBN: 978-0-8247-5942-1, DOI: 10.1201/9781420015058.fmatt
Diğer Referanslar
Food carbohydrates : chemistry, physical properties, and applications / edited by Steve W. Cui, Boca Raton : Taylor & Francis, 2005
Complex carbohydrates in foods [electronic resource] / edited by Susan Sungsoo Cho, Leon Prosky, Mark Dreher, New York : Marcel Dekker, c1999
Analytical chemistry of carbohydrates / Heimo Scherz, Günther Bonn, Stuttgart ; New York : G. Thieme, 1998
Dietary fibre : bio-active carbohydrates for food and feed / editors, J.W. van der Kamp ... [et al.], Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2004.
Carbohydrate chemistry for food scientists / James N. BeMiller, St. Paul, Minn. : AACC International, c2007, 2nd ed.
Dersler
.
Yardım
.
Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2025