Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / MKM 510E - Endüstriyel Elektronik Sistemlerin Tasarımı ve Uygulamaları
 

MKM 510E - Endüstriyel Elektronik Sistemlerin Tasarımı ve Uygulamaları

Dersin Amaçları

Endüstriyel işletmelerde kullanılan elemanların yapılan prosese uygun olarak en iyi şekilde kontrolu ile üretimde hassasiyet, hız ve ekonomik açıdan bir iyileştirme olacaktır. Bu kontrolu sağlayan elektronik devrelerin tasarımında izlenmesi gereken yöntemler, kullanılan elemanların karakteristik davranışları ve endüstriyel uygulama örneklerinin verilmesi bu dersde amaçlanmaktadır.

Dersin Tanımı

Yarıiletken güç elektroniği anahtarlama elemanları: Güç diyodu, tristör, triyak, kapıdan kesime sokulabilen tristör (GTO), mos kontrollü tristör (MCT), güç MOSFET'i, güç tranzistörü, IGBT, IGCT. Güç elektroniği devreleri: Doğrultucular, alternatif ve doğru akım kıyıcıları, eviriciler. Kontrollu yarıiletken anahtarlar için tetikleme devreleri: İşaret üreteçleri, zamanlayıcılar, Darbe Genişlik Modülasyonu, opto-ikili elemanlar, darbe transformatörleri, işlemsel kuvvetlendiriciler, fark kuvvetlendiricileri, karşılaştırıcılar, röleler. Devre elemanların yerleşim biçimi, topraklama, gürültü ve gürültü azaltma yöntemleri. Alçak geçiren, yüksek geçiren, band geçiren, geniş band ve notch filtresi. İşaret uyumlaştırma devreleri: İzolasyon, kuvvetlendirme, skalalandırma işlemleri. Uygulamalar: Regüleli lineer güç kaynakları, anahtarlamalı güç kaynakları, Akü doldurucular, DA motor kontrol devreleri, değişken frekanslı AA motor sürücüleri, ark kaynak devreleri, endüksiyonla ısıtma.

Koordinatörleri
Yücel Aydın
Dersin Dili
Türkçe
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024