Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / MKM 510E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Endüstriyel Elektronik Sistemlerin Tasarımı ve Uygulamaları
İngilizce Design&App.of Ind.Elec.Systems
Dersin Kodu
MKM 510E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Yücel Aydın
Dersin Amaçları Endüstriyel işletmelerde kullanılan elemanların yapılan prosese uygun olarak en iyi şekilde kontrolu ile üretimde hassasiyet, hız ve ekonomik açıdan bir iyileştirme olacaktır. Bu kontrolu sağlayan elektronik devrelerin tasarımında izlenmesi gereken yöntemler, kullanılan elemanların karakteristik davranışları ve endüstriyel uygulama örneklerinin verilmesi bu dersde amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Yarıiletken güç elektroniği anahtarlama elemanları: Güç diyodu, tristör, triyak, kapıdan kesime sokulabilen tristör (GTO), mos kontrollü tristör (MCT), güç MOSFET'i, güç tranzistörü, IGBT, IGCT. Güç elektroniği devreleri: Doğrultucular, alternatif ve doğru akım kıyıcıları, eviriciler. Kontrollu yarıiletken anahtarlar için tetikleme devreleri: İşaret üreteçleri, zamanlayıcılar, Darbe Genişlik Modülasyonu, opto-ikili elemanlar, darbe transformatörleri, işlemsel kuvvetlendiriciler, fark kuvvetlendiricileri, karşılaştırıcılar, röleler. Devre elemanların yerleşim biçimi, topraklama, gürültü ve gürültü azaltma yöntemleri. Alçak geçiren, yüksek geçiren, band geçiren, geniş band ve notch filtresi. İşaret uyumlaştırma devreleri: İzolasyon, kuvvetlendirme, skalalandırma işlemleri. Uygulamalar: Regüleli lineer güç kaynakları, anahtarlamalı güç kaynakları, Akü doldurucular, DA motor kontrol devreleri, değişken frekanslı AA motor sürücüleri, ark kaynak devreleri, endüksiyonla ısıtma.
Dersin Çıktıları Students will have enough knowledge about the main components of typical industrial electronic systems and will be able to design controller systems for industrial processes.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer Use of programs such as Matlab, Mathematica, Maple, Excel, etc. and circuit simulation programs such as PSPICE, Circuit maker, Electronics Workbench, etc. may be required for some homework problems.
Ders Kitabı Thomas E. Kissell, Industrial Electronics: Applications for Programmable Controllers, Instrumentation and Process Control, and Electrical Machines and Motor Controls , Prentice Hall, 3rd. Ed., 2002.
Diğer Referanslar 1. T. J. Maloney, Modern Industrial Electronics, 5th Ed., Prentice Hall, 2001.
2. D. R. Patrick, S. W. Fardo, Industrial Electronics, Devices and Systems, Marcel Dekker, October 2000.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024