GID 511 - Gıda Toksikolojisi
Dersin Amaçları
1. Gıdalarda bulunan toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları, etki mekanizmalarının açıklanması
2. Toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi
3. Gıda kaynaklı tehlikelerin kontrol altına alınma ve azaltma yöntemleri
4. Yeni gıdaların toksikolojik açıdan değerlendirilmesi
Dersin Tanımı
Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve sağlık üzerine etkileri; Gıda allerjileri ve aşırı duyarlılık; Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler; Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler; Pestisitler ve veteriner ilaçlarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri; Gıda kaynaklı mikrobiyal toksinler; Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri; Gıda ambalaj materyallerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi; Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlarin toksikolojik açidan değerlendirilmeleri; Gıdaların ışınlanması; Gıda işleme yöntemleri ve oluşan bileşiklerin toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri; Yeni geliştirilen gida maddeleri ve gidalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojk açıdan değerlendirilmeleri; Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler
|
|
Koordinatörleri
Neşe Şahin Yeşilçubuk
Dersin Dili
Türkçe
|
|
|