Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / ISL 512E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Yalın Üretim
İngilizce Lean Production
Dersin Kodu
ISL 512E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 2
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Nihan Yıldırım
Dersin Amaçları Bu dersin amacı,
1. Öğrencilere yalın üretimle ilişkin kavramların, yalın düşünce felsefesinin temellerinin, kayıp (waste) kavramının anlatılması, yalın üretim sistemlerinin temel özelliklerinin, avantaj ve zorluklarının, diğer yönetim sistemleri ve bilgi teknolojileri ile ilişkisinin, yalın üretim sistemleri kurma, yürütme, geliştirme süreç ve yöntemlerinin, yalın üretimle ilgili en iyi uygulamalar ve vaka analizleri yardımı ile öğretilmesi
2. Bu sistemlerin üretim işletmelerinde, kaliteyi, etkinliği artırıcı ve bunların sağladığı maliyet ve kaynak tasarrufları, değişim yetenekleri ve çevik örgütsel yetkinlikler dolayısıyla rekabet gücünü artırıcı rolünün aktarılarak, yalın üretimle kurumsal stratejiler, hedefler, sistemler ile uyumun öneminin idrak edilerek üretim sistemlerine ilişkin sorunların çözümünde ve gelişim sağlamada, bu sistemlerden yararlanılmasına yönelik sistematik, analitik ve yönetsel bir bakış açısının kazandırılmasıdır
Dersin Tanımı Yalın üretimin temel kavramları, yalın üretim ve yalın düşünce felsefesi, Toyota üretim sistemleri, Yalın üretim araç ve metodları, strateji, kültür ve yalın sistemler ilişkisi, çalışan katılımı ve çalışan güçlendirmenin etkisi, yalın sistem uygulamalarının planlama, tasarım, uygulama ve bakımı, yalın sistemlerin sürdürülebilirliği, İmalat ve iş süreçlerinden uygulama örnekleri
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler
I. Yalın üretim sistemlerinin işletmelerde, kaliteyi, etkinliği, problem çözme ve değişim sağlama yetenekleri, çevik üretim yetkinleri ve dolayısıyla rekabet gücünü artırıcı rolünü anlayarak, İşletme Mühendisi’nin ilgilendiği üretim ve ilgili sureç ve yönetim sorunlarının çözümünde ve karar verme aşamalarında yalın üretim tekniklerinden etkin şekilde yararlanabilmelerine yönelik yetkinliklerini geliştireceklerdir.
II. Yalın üretime ilişkin, ve genel olarak yalın düşünce ile ilgili temel kavramlara, atık kavramına, yalın üretim felsfesine ve süreçlerine hakim olacaklardır.
III. Yalın üretim teknikleri kapsamında Just-inTime, 6 sigma, 5S, TPM, Jidoka, Poka Yoke, KANBAN, işyeri örgütü, hücresel üretim, tesis yerleşim iyileştirme, görsel yönetim, çabuk değişim, hata azaltma ve çalışan katılımı gibi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
IV. Yalın üretim tekniklerinin üretim süreçlerine etkinliği artırıcı şekilde uyarlanması doğrultusunda , bu sistemlerin tasarımı, uygulanması, yürütülmesi, geliştirilmesi, yönetilmesi ile ilgili temel teknik ve prensipleri uygulayabilir hale geleceklerdir.
V. Yalın üretim sistemleri ile ilgili güncel ve evrensel nitelikteki teknik, ekonomik, toplumsal ve etik konularda fikir sahibi olacaklar, farkındalıkları artacaktır.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı John M. Nicholas, Lean Production for Competitive Advantage, CRC Productivity Press, 2011 Edition
Diğer Referanslar Jeffrey Liker and David Meier (2006) , The Toyota Way Fieldbook, McGraw-Hill,
Pascal Dennis, 2007. Lean Production Simplified, Productivity Press.
Lean Thinking, James Womack and Daniel Jones, Free Press, Revised Edition, 2003.
Womack, James P., Jones, Daniel T., 1990, The Machine That Changed the World,, New York, Rowson Associates.
Six Sigma Forum Journal, SPAC
MIT OpenCourseware
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024