Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen Bilimleri Enstitüsü / GEO 524E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Land Management
İngilizce Land Management
Dersin Kodu
GEO 524E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Tahsin Yomralıoğlu
Dersin Amaçları Günümüz dünyasında sürdürülebilir kalkınma, küreselleşme, ekonomik reform ve teknoloji gibi küresel dinamikler, insanoğlunun arazi ile olan ilişkisini değiştirmektedir. Bu değişen ilişki yeni arazi idare altyapıları ve araçlarına gerek duymaktadır. Arazi yönetimi bu araçlardan biri olup, arazi kaynaklarının çok daha etkin kullanımını sağlar.
2. Çevresel ve ekonomik bakış açılarıyla bir kaynak olarak algılanan arazinin yönetimine dair tüm faaliyetleri kapsar.
3. Etkin bir arazi yönetimi için arazi kaynağının konumu, büyüklüğü, kapasitesi, mülkiyeti ve kullanımı gibi arazi bilgilerine gereksinim vardır. Kadastro araziye yönelik bu bilgileri sağlayan en temel öğedir.
4. Sonuçta mevcut arazi idare sistemleri ve bunu yöneten kadastral sistemler yeniden yapılandırılmaktadır.
5. Bu ders kapsamında, arazi idaresi için mevcut yaklaşımlar pekiştirilerek, yeni vizyonel düşünceler üretilip, arazi yönetim sistemlerinin yapılandırılması ve geliştirilmesi öğretilecektir.
Dersin Tanımı Günümüzde ve gelecekte insan-toprak ilişkileri. Kentsel ve kırsal alanlarda arazi yönetim kavramları. Ekonomik, sosyal ve çevresel bakışlar ile arazi kullanım etkileri. Mülkiyet kavramı ve mülkiyet yönetimine ilişkin yaklaşımlar. Çok-amaçlı kadastro kavramları, kadastro sistemleri ve uygulamaları. Arazi Bilgi Sistemlerinin (ABS) kavramsal gelişimi, fonksiyonları, kurulması ve yaşatılması için gereksinimler. Sürdürülebilir bir arazi yönetimi için arazi idaresi politikaları ve stratejilerinin geliştirilmesi.
Dersin Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencileri aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanırlar;
• Lisansüstü düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, arazi yönetimi alanında bilgileriniuzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme,
• Arazi yönetimi ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarakçözümleyebilme,
• Arazi yönetimi edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımladeğerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme,
• Arazi yönetimi kadastro, mülkiyet ve planlama ilişkilerini kurarak, Geomatikte problemçözme yeteneğini artırmak
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar 1. Dale, P., McLaughlin, J.D., 2003. Land Administration. Oxford Press. ISBN 0- 19-823390-6.
2. Brown, P.M., Moyer, D.D., 1990-1996. Multipurpose land information systems: The guidebook. Federal Geodetic Control Committee. (NOAA).
3. Dale, P., McLaughlin, J.D., 1988. Land Information Management. Clarendon Press, Oxford
4. Dueker, K.J. 1987. Multipurpose Land Information Systems: Technical, Economic, and Institutional Issues. PE&RS, 53(10): 1361-1366.
5. Williamson, I., Rajabifard, A., Feeney, M., 2003. Developing Spatial Data Infrastructures From Concept to Reality, Taylor&Francis Inc.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024