GID 613E - Phase & State Transitions in Foods
Dersin Amaçları
Öğrencilerin;
1. Gıda endüstrisinde önemli olan faz/hal geçişleri detaylı bir şekilde bilgi kazanmaları
2. Faz/hal geçişlerinin, katı, sıvı, şekilsiz, camsı ve kristal maddeler hakkında bilgi kazanmaları,
3. Camsılığa geçiş, ilgili teoriler ve modellemeler hakkında bilgi kazanmaları
4. Faz/hal geçişlerinin tespitleri, gıda bileşenlerinin işleme sırasındaki faz/hal geçişleri incelenerek gıdanın stabilitesinin tahminlenmesiyle ilişkisi hakkında bilgi kazanmaları .
Dersin Tanımı
Faz/hal geçişlerinin gıdaların stabilitesi ve kalitesi ile ilişkileri; kristalizasyon, şekilsiz maddeler, camsılığa geçiş teorileri; camsılık, rahatlama olayı; geçişlerin modellenmesi; faz/hal geçişlerinin tespit metotları; su ve faz geçişi, suyun plastikleştirici özelliğinin tahminlenmesi; karbonhidratlarda, proteinlerde ve yağlarda faz/hal geçişleri; gıda işleme ve depolamada faz/hal geçişleri; vaka incelemeleri: gıdaların dondurularak kurutulması, margarinin işlenmesi ve depolanması, püskürtmeli kurutucudan peynir altı suyu tozunun üretimi ve depolanması, balda faz geçişleri.
|
|
Koordinatörleri
Filiz Altay
Dersin Dili
İngilizce
|
|
|