Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Kimya-Metalurji Fakültesi / KMM 220 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Akışkanlar Mekaniği
İngilizce Fluid Mechanics
Dersin Kodu
KMM 220 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 3
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Fatma Seniha Güner
Dersin Amaçları : 1. Öğrencilere akışkanların özellikleri ve akış parametrelerini analiz etme bilgi ve becerisini kazandırmak
2. Öğrencilere akışkan davranışını temel fizik kanunlarını kullanarak modelleme, model denklemlerini analitik yöntemler kullanarak çözme becerisini kazandırmak
3. Öğrencilere gerçek hayattan mühendislik örnekleri sunarak akış sistemlerini tasarlama becerisini kazandırmak.
Dersin Tanımı Akışkanların özellikleri, Akışkan statiği, Akışkan akışı, Temel eşitlikler, Mekanik enerji dengesi, Makroskopik ve mikroskopik momentum dengeleri, Boru ve kanallarda sıkıştırılamayan akış, Sıkıştırılabilen akışkanlar, Pompalar, Akış ölçerler
Dersin Çıktıları 1. Akışkanlar mekaniğindeki temel kavramları tanımlayabilecek ve açıklayabilecekler.
2. Akışkan özelliklerini ve akış parametrelerini belirleyebilecek ve analiz edebilecekler.
3. Statik akışkanlar (hidrostatik) ile ilgili basınç dağılımı, kuvvet ve tork hesaplama gerektiren problemleri çözebilecekler.
4. Makroskopik kütle, momentum ve mekanik enerji dengelerini, uygun akışkan özelliklerini ve birim dönüştürme faktörlerini kullanarak, proses ünitelerinde (bir duvar boyunca, boru ağları içerisinde, batık cisimler etrafında) akışkan taşınımı ile ilgili olarak basınç, kuvvet, tork, mekanik iş, güç ve hız gibi özellikleri hesaplayabilecekler.
5. Pompalar ve borulama sistemlerini ilgilendiren problemleri (örneğin sürtünme kayıpları, basınç düşüşü, boru çapı ve debi hesaplama) çözebilecekler.
6. Belirli bir geometride akışkan akışı için model geliştirmek üzere mikroskopik momentum dengesi (Cauchy veya Navier-Stokes) kurabilecekler, probleme uygun kabuller seçebilecekler, elde ettikleri eşitlikleri uygun analitik yöntemlerle çözebilecekler ve probleme uygun sınır koşulları yazıp uygulayabilecekler.
7. Basınç ve hız dağılımı verildiğinde kütlesel debi, ortalama hız, hacimsel debi, güç gibi makroskopik akış özelliklerini ve tork ve kuvvet gibi mekanik özellikleri hesaplayabilecekler.
8. Sık karşılaşılan geometrilerdeki cisimler üzerinde akışla ilgili problemleri çözebilecekler ve sürüklenme kuvvetini hesaplayabilecekler.
9.Sıkıştırılabilir akışkanların akışı ile ilgili problemleri çözebilecekler
Önkoşullar MAT 210 MIN DD veya MAT 210E MIN DD veya MAT 104 MIN DD veya MAT 104E MIN DD
Gereken Olanaklar -
Diğer -
Ders Kitabı Cengel, Y.A., Cimbala, J. M., Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications, 3rd edition, McGraw Hill, 2015.
Diğer Referanslar 1. B. R. Bird, W. E., Stewart, and E. N. Lightfoot, Transport Phenomena, 2nd Edition, John Wiley and Sons Inc., 2002.
2. J. O. Wilkes; Fluid Mechanics for Chemical Engineers, 2nd Edition, Prentice Hall, 2005.
3. F. M. White, Akışkanlar Mekaniği, 4. Baskı, Çevirenler: K. Kırkköprü, E. Ayder, Literatür Yayıncılık, 2004
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024