GID 341 - Isı Aktarımı
Dersin Amaçları
Gıda ürünlerinin muhafazasında, en iyi kaliteyi elde etmek içim ısıtma veya soğutma uygulamaları uygulanmaktadır. Bu mevcut uygulamaları veya proseslerin yeni tasarımlarını gerçekleştirebilmek için ısı aktarımı bilgisi gereklidir. Bu kapsamda,
1. Isı aktarımı (iletim, taşınım, ışınım) mekanizmasının temelinin anlaşılmasını geliştirmek.
2.Isı aktarımına geometrinin etkileri hakkında genel bilgiye sahip olmak
3.Zamanın etkilerinin incelenmesi: süreksiz ısı iletimi
4.Gıda sanayindeki ısı değiştirici uygulamalarını anlamak ve önemli bakış açıları belirlemek
5.Temel ısı aktarımı bilgileri ile gıda sanayinde kullanılan çeşitli prosesleri anlamak
6.Mühendislik çözümlerinin etkilerinin ısı aktarımı genel bilgisi kullanarak anlamak
Dersin Tanımı
Ders kapsamında, ısı aktarımı ilgili temel bilgiler, kararlı ve kararsız hal ısı aktarımı, zorlanmış ve doğal taşınım olayını etkileyen özellikler, faz değişimi (kaynama ve yoğuşma) sırasında gerçekleşen önemli noktalar, ışınlama ısı aktarımı ve bazı konuların uygulama alanları (ısı değiştiriciler, enerji korunumu, gıda sanayindeki ısıl işlemler) konuları üzerinde durulacaktır.
|
|
Koordinatörleri
Fatma Ebru Fıratlıgil
Dersin Dili
Türkçe
|
|
|