Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Maden Fakültesi / PET 433E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Kuyu Kontrolü
İngilizce Well Control
Dersin Kodu
PET 433E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 8
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Gürşat Altun
Dersin Amaçları Sondaj ve kuyu tamamlama akışkanlarına genel bakış. Kuyu içi statik basıncın temelleri. Kuyu tepkimesinin sebepleri ve belirlenmesi. Normal üstü basınçların belirlenmesi. Kuyu kontrol yöntemleri. Sabit kuyu dibi basıncı kuyu kontrol yönteminin esasları. Yüzey kuyu kontrol donanımları. Manevra sırasında kuyu basınç kontrol prosedürleri. Özel kuyu kontrol koşulları, problemleri ve prosedürleri.
Dersin Tanımı Sondaj ve kuyu tamamlama akışkanlarına genel bakış. Kuyu içi statik basıncın temelleri. Kuyu tepkimesinin sebepleri ve belirlenmesi. Normal üstü basınçların belirlenmesi. Kuyu kontrol yöntemleri. Sabit kuyu dibi basıncı kuyu kontrol yönteminin esasları. Yüzey kuyu kontrol donanımları. Manevra sırasında kuyu basınç kontrol prosedürleri. Özel kuyu kontrol koşulları, problemleri ve prosedürleri.
Dersin Çıktıları Sondaj ve kuyu tamamlama akışkanlarına genel bakış. Kuyu içi statik basıncın temelleri. Kuyu tepkimesinin sebepleri ve belirlenmesi. Normal üstü basınçların belirlenmesi. Kuyu kontrol yöntemleri. Sabit kuyu dibi basıncı kuyu kontrol yönteminin esasları. Yüzey kuyu kontrol donanımları. Manevra sırasında kuyu basınç kontrol prosedürleri. Özel kuyu kontrol koşulları, problemleri ve prosedürleri.
Önkoşullar PET333E
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Advanced Well Control, David Watson, SPE Textbook Series.
Diğer Referanslar 1. Advanced Blowout and Well Control, Robert D. Grace, Gulf Publishing.
2. Blowout and Well Control Handbook, Robert D. Grace, Gulf Publishing.
3. Applied Drilling Engineering, Bourgoyne, A.T., at al., SPE Textbook (1991).
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024