Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Sosyal Bilimler Enstitüsü / STD 615E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Fenomenoloji ve Politika
İngilizce Phenomenology and Politics
Dersin Kodu
STD 615E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Barry Davıd Stocker
Dersin Amaçları Öğrenciler, fenomenolojik felsefenin önemli siyasi düşünce eserlerinde nasıl kullanıldığını öğreneceklerdir. Sınıf tartışmaları, sınıf sunumları ve dönem ödevleri yoluyla analitik, değerlendirici ve eleştirel beceriler geliştirerek ana metinleri inceleyecekler.
Dersin Tanımı Ders, Fenomenoloji olarak bilinen felsefi bir yaklaşımın politik düşünceye nasıl girdiğini inceler. Ders, felsefi fenomenolojiden ziyade politik düşünce metinlerine odaklanır. Fenomenoloji felsefesiyle en çok ilgilenen metin, Alman filozof Martin Heidegger'in "Hümanizm Üzerine Mektup" dersindeki ilk metindir. Bu, felsefi fenomenolojinin biraz anlaşılmasını sağlar ve konuyla ilgili daha fazla okumak için bir başlangıç ??noktası olabilir. En önemli fenomenoloji eseri Varlık ve Hiçlik (1943) olan Jean-Paul Sartre'a (Fransız filozof) tepki verir. Heidegger'i büyük bir filozof olarak kuran Varlık ve Zaman (1927) kitabına veya fenomenolojiyi temel felsefi bir yaklaşım olarak kuran Heidegger'in öğretmeni Edmund Husserl'e (Avusturyalı filozof) geri dönebilirsiniz. Felsefesine ilişkin en kapsamlı açıklamaları Mantıksal Soruşturmalar (1901) ve Fikirler (1913) 'de bulunabilir. Kartezyen Meditasyonlar (1929) da önemlidir. Maurice Merleau-Ponty'nin (Fransız filozof) Sartre Fenomenolojisi (1945) adlı kitabından yola çıkarak, Varlık ve Hiçlik'e kısmen bir cevaptır ve kendisi de önemli bir felsefi çalışmadır. Genel olarak fenomenoloji, bilincin formlarına ve yapılarına odaklanır. Bu, Husserl'da bulunabileceği gibi, formları ve yapıları tanımlamak için çok resmi bir yaklaşım olabilir. Merleau-Ponty'de de görülebileceği gibi, psikoloji, algı ve bilişe yönelik olabilir. İncelediğimiz metin türü olan daha sosyal, tarihi, kültürel ve politik olabilir, siyasi düşünceyle en alakalı olduğu yerde.
Heidegger'in felsefi hümanizm fikrini sorgulayan "Hümanizm Üzerine Mektup" ile başlıyoruz. Heidegger, dil ve tarih ile bireysel ilişkinin, etik ve politik dil için bir temel sağlayan, tarihten ve dilden ayrı olarak var olan önemli bir şey olarak var olan bir insanlık fikrini baltaladığını ileri sürer. Heidegger'in, bir insan fikrine ve bireyin haklarının siyasette ve diğer alanlarda değiştiğine işaret ettiği gibi. Ardından, hukuku ve siyaseti, insan topluluğu ve tarihin koşullarından ortaya çıkan, yeryüzünde yaşayan, tarihle birlikte gelişen temel insan girişimleri olarak anlayan Alman siyasi ve hukuki düşünür Carl Schmitt'e geçiyoruz. Hukuk fikirlerinin, uluslararası hukukun, ulusal bölgenin, Avrupa ve dünyanın değişen doğasını nasıl anladığını göreceğiz. Schmitt'ten sonra Heidegger’in öğrencisi Alman-Amerikan siyaset kuramcısı Hannah Arendt’in çalışmalarını inceleyeceğiz. Antik çağda sosyal dünyada siyasetin ortaya çıkışı hakkında nasıl bir tartışma yaptığını, ardından toplumdaki müteakip değişimler ve siyaseti koşullandıran tarihsel deneyim hakkında nasıl bir argüman yaptığını görüyoruz. Fransız filozof ve düşünce sistemleri tarihçisi (seçtiği profesörlük unvanı) Michel Foucault'nun çalışmalarıyla bitiriyoruz. Tıp kliniğinin onsekizinci yüzyılın sonlarında ortaya çıkışını, siyasi değişim, sosyal gelişme, kurumsal güç ve entelektüel gelişimin oluşturduğu, önceki uygulamalardan ve fikirlerden bir değişiklik olarak inceleyeceğiz. sosyal deneyim ve bilgi.
Dersin Çıktıları
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024