Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Türk Musikisi Devlet Konservatuarı / MUZ 112 / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe Müzikolojiye Giriş
İngilizce Introduction to Musicology
Dersin Kodu
MUZ 112 Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem -
3 3 - -
Dersin Dili Türkçe
Dersin Koordinatörü Serkan Şener
Dersin Amaçları Bu dersin öncelikli amacı müzikolojinin çalışma alanlarını ve bu alanlarda ortaya çıkmış olan paradigmaları tarihsel süreçler ve metodik gelişmeler çerçevesinde tanıtmaktır. Diğer taraftan dönem sonu için hazırlanan bireysel okumalar ile güncel müzikolojik çalışmaların odak noktalarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Müzikolojinin bir bilim olarak ortaya çıktığı 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan çalışma alanları ve metotları, teorik tartışmalar ve bu çerçevede ortaya çıkan literatür tanıtılmaktadır. Müzik tarihi, müzik teorisi, müzik analizi, müzik sosyolojisi, müzik psikolojisi, etnomüzikoloji, müzik felsefesi, müzik pedagojisi, müzik teknolojisi ve müzik işletmeciliği gibi alanlara özgü konular irdelenmektedir.
Dersin Çıktıları Bu dersi geçen öğrenciler, müzikolojinin çalışma alanları ve bu alanlara özgü metot ve teorileri genel bir çerçeve içerisinde bilir; bu alanlara özgü araştırma soruları geliştirebilir ve bu alanlardaki literatürü ana hatları ile tanır. Dönem ödevi çerçevesinde okunan, son beş yıl içinde yayımlanmış müzikolojik çalışmalar vasıtası ile güncel tartışmalara dair fikir sahibi olur.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı Harper-Scott, J.P.E., and Jim Samson [Ed.]. 2009. Introduction to Music Studies, Cambridge University Press, UK.
Diğer Referanslar Öztürkmen, Arzu [Yay. Haz.].2013. Müzik, Dans, Gösterim: Tarihsel ve Kuramsal Tartışmalar, Boğaziçi Üniversitesi Matbaası, İstanbul.
Ayas, Güneş. 2015. Müzik Sosyolojisi: Sorunlar, Yaklaşımlar, Tartışmalar, Doğu Kitabevi, İstanbul.
Otacıoğlu, Sena G. 2008. Müzik Psikolojisi I : Müzik psikolojisinin ABC'si, Pagem Akademi, Ankara.
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024