Hoş Geldiniz,
Misafir
.
Oturum Aç
.
English
NİNOVA
DERSLER
YARDIM
HAKKINDA
Neredeyim:
Ninova
/
Dersler
/
Fen-Edebiyat Fakültesi
/
KIM 252
/
Dersin Bilgileri
Fakülteye dön
Ana Sayfa
Dersin Bilgileri
Dersin Haftalık Planı
Değerlendirme Kriterleri
Dersin Bilgileri
Dersin Adı
Türkçe
Kimyasal Termodinamik
İngilizce
Chemical Thermodynamics
Dersin Kodu
KIM 252
Kredi
Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem
-
3
3
-
-
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Koordinatörü
Nermin Orakdöğen
Dersin Amaçları
1. Termodinamiğin temel kavramlarını ve prensiplerini öğretmek
2. Enerji kavramının ve değişik biçimlerinin tanımlanması
3. Termodinamik prensiplerin kimyasal sistemlere uygulanmasını öğretmek
4. Termodinamik durum fonksiyonlarının anlamını ve kimyasal sitemlerde uygulamasını öğretmek
Dersin Tanımı
Fiziksel kimya ve dalları, gazların ideal davranışı, idealiteden sapma, Van der Waals ve Virial denklemler, termodinamiğin 1.yasası: iç enerji, durum fonksiyonları, Joule ve Thomson denemeleri, ideal gaz proseslerinde birinci prensibin uygulanması, tersinir ve tersinmez prosesler, ısı-iş çevrimi, termodinamiğin ikinci prensibi, Carnot çevrimi, entropi, çeşitli proseslerde entropi değişimleri, termodinamiğin üçüncü prensibi, mutlak sıfır, materyal dengesi, Gibbs ve Helmholtz serbest enerjileri, Gibbs denklemleri, Maxwell bağıntıları, kimyasal potansiyel ve materyal denge, kimyasal potansiyel ve fazlar arası denge, kimyasal reaksiyonlar ve denge, denge sabiti, Van't Hoff denklemi, kimyasal reaksiyonlarda standart termodinamik fonksiyonlar, standart durum, oluşum entalpisi ve iç enerjisi, Hess yasası, Kirchoff denklemi, çözünme entalpisi.
Dersin Çıktıları
FİZİKSEL KİMYA VE DALLARI, KİMYASAL TERMODİNAMİK: Tanımlar ve birimler, Termodinamiğin temel terimleri: Sistem-çevre tanımı, Hal değişimi, Saf maddenin termodinamik özellikleri, İdeal gaz denklemi, Gazların ideal davranışı.
GENEL MATEMATİK: türevler, ideal gaz denklemi ile alıştıma, termal genleşme katsayısı, izotermal sıkışabilirlik, toplam diferensiyal, durum fonksiyonları
İdealiteden sapma, dışlanmış hacim ve moleküllerarası etkileşmeler, Van der Waals denkleminin türetilmesi, Van der Waals denkleminden Virial gaz denkleminin türetilmesi. Boyle sıcaklığı. Gerçek gazların PV izotermleri, kritik nokta, kritik basınç, kritik hacım ve kritik sıcaklık değerlerinden van der Waal sabitlerinin çıkarılması. Gazlarla ilgili problemler.
TERMODİNAMİĞİN 1. YASASI: iş, ısı, tersinir ve tersinmez prosesler, 1. yasa ve iç enerji tanımı. Entalpi.
Cp, Cv, iç basınç, Joule ve Joule-Thomson deneyleri , ideal gaz içeren çeşitli proseslerde iç enerji ve entalpi değişimleri. 1. yasa ile ilgili problemler, izotermal ve adyabatik prosesler.
Kendi kendine gerçekleşen (spontane) prosesler ve bu proseslerin yönleri, ısının faydalı bir işe çevrilmesi, TERMODİNAMİĞİN 2. YASASI: termodinamik verim, Carnot çevrimi. Entropi.
İdeal/Gerçek Gazlar, I. ve II.Yasa Problem Çözümü
I. Vize Sınavı
Dönem Arası
Entropi ve çeşitli proseslerde entropi değişimleri, Joule denemesi sırasında ve karışma sırasında entropi değişimi. Buzdolabı ve ısı pompası. Örnekler.
Boltzman denklemi, sistem, çevre ve evrende entropi değişimleri, tersinir ve tersinmez prosesler.
3. yasa ve düşük sıcaklık bilimi. Gibbs serbest enerjisi, Helmholtz serbest enerjisi, Gibbs denklemleri, Maxwell bağıntıları.
Gerçek proseslerde U, H, S, G, ve A durum fonksiyonlarının değişimlerinin Gibbs denklemleri ve Maxwell bağıntıları yardımıyla hesaplanması.
Materyal denge. Faz ve reaksiyon dengeleri, kimyasal potansiyel, reaksiyonun ilerleme derecesi ve stokiyometrik katsayı, kimyasal potansiyel hesapları, ozmotik basınç
Gaz fazı reaksiyonlarında kimyasal denge, standart denge sabiti ve sıcaklıkla değişimi
Önkoşullar
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Physical chemistry / Peter William Atkins
Physical chemistry / Ira N. Levine
Physical chemistry / Gilbert W. Castellan
Diğer Referanslar
Tüm Fiziksel Kimya Kitapları
Dersler
.
Yardım
.
Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024