Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / Fen-Edebiyat Fakültesi / KIM 252 / Dersin Haftalık Planı
 

Dersin Haftalık Planı

Hafta Konu
1 FİZİKSEL KİMYA VE DALLARI, KİMYASAL TERMODİNAMİK: Tanımlar ve birimler, Termodinamiğin temel terimleri: Sistem-çevre tanımı, Hal değişimi, Saf maddenin termodinamik özellikleri, İdeal gaz denklemi, Gazların ideal davranışı.
GENEL MATEMATİK: türevler, ideal gaz denklemi ile alıştıma, termal genleşme katsayısı, izotermal sıkışabilirlik, toplam diferensiyal, durum fonksiyonları
2 İdealiteden sapma, dışlanmış hacim ve moleküllerarası etkileşmeler, Van der Waals denkleminin türetilmesi, Van der Waals denkleminden Virial gaz denkleminin türetilmesi. Boyle sıcaklığı. Gerçek gazların PV izotermleri, kritik nokta, kritik basınç, kritik hacım ve kritik sıcaklık değerlerinden van der Waal sabitlerinin çıkarılması. Gazlarla ilgili problemler.
3 TERMODİNAMİĞİN 1. YASASI: iş, ısı, tersinir ve tersinmez prosesler, 1. yasa ve iç enerji tanımı. Entalpi.
4 Cp, Cv, iç basınç, Joule ve Joule-Thomson deneyleri , ideal gaz içeren çeşitli proseslerde iç enerji ve entalpi değişimleri. 1. yasa ile ilgili problemler, izotermal ve adyabatik prosesler.
5 Kendi kendine gerçekleşen (spontane) prosesler ve bu proseslerin yönleri, ısının faydalı bir işe çevrilmesi, TERMODİNAMİĞİN 2. YASASI: termodinamik verim, Carnot çevrimi. Entropi.
6 İdeal/Gerçek Gazlar, I. ve II.Yasa Problem Çözümü
7 I. Vize
8 Entropi ve çeşitli proseslerde entropi değişimleri, Joule denemesi sırasında ve karışma sırasında entropi değişimi. Buzdolabı ve ısı pompası. Örnekler.
9 Boltzman denklemi, sistem, çevre ve evrende entropi değişimleri, tersinir ve tersinmez prosesler.
10 3. yasa ve düşük sıcaklık bilimi. Gibbs serbest enerjisi, Helmholtz serbest enerjisi, Gibbs denklemleri, Maxwell bağıntıları.
11 Gerçek proseslerde U, H, S, G, ve A durum fonksiyonlarının değişimlerinin Gibbs denklemleri ve Maxwell bağıntıları yardımıyla hesaplanması.
12 Materyal denge. Faz ve reaksiyon dengeleri, kimyasal potansiyel, reaksiyonun ilerleme derecesi ve stokiyometrik katsayı, kimyasal potansiyel hesapları, ozmotik basınç
13 Gaz fazı reaksiyonlarında kimyasal denge, standart denge sabiti ve sıcaklıkla değişimi
14 II. Vize Sınavı
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024