Hoş Geldiniz, Misafir . Oturum Aç . English
Neredeyim: Ninova / Dersler / İnşaat Fakültesi / GEO 403E / Dersin Bilgileri
 

Dersin Bilgileri

Dersin Adı
Türkçe CBS Projeleri / GIS Projects
İngilizce GIS Projects / CBS Projeleri
Dersin Kodu
GEO 403E Kredi Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem 7
2 4 1 2
Dersin Dili İngilizce
Dersin Koordinatörü Tahsin Yomralıoğlu
Dersin Amaçları Dersin amacı öğrencilere, CBS Projesi yaptırarak coğrafi veri üzerinden proje tasarım, geliştirme, analiz ve görselleştirme deneyimlerini sağlamaktır. Bu dersi alan öğrenciler bir CBS projesini baştan sona bir bütün olarak tasarımlayabilecek, CBS projesi uygulamasında ortaya çıkan problemleri kavrayıp çözümler geliştirebilecek, proje kapsamında gerekli analizleri belirleyip uygulayabilecek ve sonuç ürünleri kullanıcı ve amaca göre tasarlayıp sunabilecektir.
Dersin Tanımı Ders kapsamında farklı CBS uygulamalarına ilişkin projeler üzerinde çalışılacaktır. Ekip çalışması şeklinde planlanan projeler farklı disiplinlerle arakesitimiz olan CBS teknolojisinin kullanılarak mekânsal problemlere çözümler üretilecektir. Bu kapsamda Geomatik Mühendisliği Programında verilmiş olan CBS konulu derslerin temel içeriğini oluşturan Veri, Veri yapısı, Veri Modelleri, Veritabanı, Bilgi, Sistem, Sistem Mimarisi, Analiz ve sonuç bilgilerin değerlendirilmesi/paylaşımı gibi konuların uygulaması proje bazlı olarak yapılacaktır.
Dersin Çıktıları 1. Bir CBS projesini herhangi bir CBS yazılımı ortamında Ulusal ve Uluslararası (ISO 19123 (2007)'ye) standartlarına göre yapılandırır.
2. Herhangi bir CBS yazılımı ortamında, Coğrafi verileri düzenler ve konumsal ilişkileri kurar.
3. Geomatik mühendisliği uygulama alanı için üretilmiş verilerin efektif kullanımını içeren coğrafi veritabanını kurar.
4. Elde edilen ve üretilen tüm verilerin sistemdeki diğer tüm verilerle entegre olarak kullanımı Ulusal ve Uluslararası (ISO 19119 (2006) ve A1 (2001)'deki) standartlara göre tertip eder.
5. Bir mekânsal bilgi sistemi projesi veriseti için işlevsel gereksinimleri Ulusal ve Uluslararası (ISO 19115(2005) ile ISO 19115-2 (2010)) standartlarını karşılayacak açıklayıcı metaveri yapısı tasarlar, üretir ve belgeler.
6. CBS'de mekânsal analiz ve sorgu fonksiyonlarının farkını ortaya koyup ilgili çalışma alanına uyarlar.
7. CBS analiz sonuçlarını uygulama ihtiyacına göre dijital veya basılı harita amaçlı dizayn eder.
8. CBS analizlerinin görsel sonuçlarını değerlendirir.
Önkoşullar
Gereken Olanaklar Bölüm CBS laboratuarını ve fakülte laboratuarlarını kullanabileceklerdir.
Öğrenci gruplarının ödevlerini yapabilmeleri için bilgisayar laboratuarında çalışmaları gerekmektedir.
Diğer Ders kapsamında dersi veren her öğretim üyesi bir CBS projesinin yürütücülüğünü üstlenecektir. Ekip çalışması esaslarına göre gerçekleştirilecek olan proje dönem boyunca uygulamalı olarak devam edecek ve yapılan çalışmalar ara sunumlar ile ders sırasında jüri ile tartışılacaktır. Dönem sonu sunumlarında her ekip yapmış olduğu çalışmanın sözlü sunumunu yapacaktır.
Dönem ödevi konu ve içerikleri dersi o dönem verecek olan öğretim üyelerinin oluşturduğu kurul tarafından güncel konular ve uygulamalar dikkate alınarak belirlenecek ve ilan edilecektir. Her dönem ödev içerikleri ve konuları değişiklik gösterebilir veya farklı çalışma bölgeleri için tekrar edilebilir.
Ödev konuları öğrencilere konuyu öneren öğretim üyesi tarafından derste sunulacaktır. Öğrenciler kendilerine uygun gördükleri konuları seçeceklerdir. Her proje konusu en fazla 10 öğrenci tarafından seçilebilecek, öğrenci grupları ise en fazla 5 öğrenciden oluşabilecektir. Ödevler haftalık programda belirtilen 3 aşamada değerlendirilecektir. Değerlendirmeler zamansal olarak açık uclu olacak ve derste görevli bütün öğretim üyeleri katılacaktır.
Öğrencilerin proje değerlendirmelerinin tamamına katılması dersin başarılması için koşuldur. Proje değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak başarı notu ilgili öğretim üyelerinin ortak görüşü ile her yıl yeniden düzenlenebilir. Dersin başarı ölçütleri ilgili öğretim üyelerinin oluşturduğu komisyon tarafından düzenlenecektir.
Ders Kitabı
Diğer Referanslar
 
 
Dersler . Yardım . Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024