Hoş Geldiniz,
Misafir
.
Oturum Aç
.
English
NİNOVA
DERSLER
YARDIM
HAKKINDA
Neredeyim:
Ninova
/
Dersler
/
İnşaat Fakültesi
/
INS 4901E
/
Dersin Bilgileri
Fakülteye dön
Ana Sayfa
Dersin Bilgileri
Dersin Haftalık Planı
Değerlendirme Kriterleri
Dersin Bilgileri
Dersin Adı
Türkçe
Mühensilik Tasarım Projesi - Dönem 1 ve 2 (4901 ve 4902 birlikte)
İngilizce
Civil Eng. Design I ve 2 (4901E ve 4902E together)
Dersin Kodu
INS 4901E
Kredi
Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem
7
4
3
3
-
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Koordinatörü
Mehmet Cüneyd Demirel
Mahmut Ekrem Karpuzcu
Dersin Amaçları
Bu projenin amacı iklim değişikliği ile sıklaşan aşırı ve ani yağışlara bağlı oluşan can kayıplı şehir sellerine karşı güvenli alt yapı tasarımı ve boyutlandırması yapabilen inşaat mühendislerinin yetiştirilmesidir. Bunun yanında projeyi yapan öğrencilerimiz adli ve idari kurumların talep ettiği kapsamlı hidrolojik ve hidrolik su taşkın risk analizi raporlarını modern araç ve yöntemlerle hazırlayabilecek seviyeye getirilecektir. Bu kapsamında öğrenciler kendilerine vereceğimiz yüksek çözünürlüklü (40x40 cm) sayısal arazi haritası üzerinden seçecekleri bir kamu binası bölgesi için drenaj alt yapı tasarımı ve boyutlandırmasını da içeren su taşkın risk analizi raporu hazırlayacaklardır.
Projenin ilk döneminde Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), DSİ, İSKİ, İBB-AKOM gibi kurumlardan hidrometeorolojik verilerin toplanması ve işlenmesi ardından hidrolojik analiz yapılacaktır. Farklı hidrolojik modeller (Rasyonel, SCS, Mockus, DSİ method, fizik tabanlı model) yardımı ile taşkına neden olan anlık maksimum yüzey akışının (hidrograf) hesaplanması yine ilk dönemde olacaktır.
Projenin ikinci dönemi tamamen hidrolik analiz, tasarım ve boyutlandırma için ayrılmıştır. Yüzeysel su akışının ızgara, kanal, kutu menfez ve borularla yol ve kaldırım altına alınması için güzergah ve boyut tasarımı gerçekleştirilecektir. Suyun araziden toplanarak uzaklaştırılması, gölette, haznede, depoda biriktirilmesi, tekrar kullanımı gibi senaryolar üzerinde çalışmaları istenecektir.
Modele girdilerin ve altlıkların hazırlanması, su bütçesinin doğru tayini, taşkın risklerinin analizi, yüzey akışı hesabı, boru çaplarının, tiplerinin seçilmesi, tasarımı, en/boy kesit çizimleri gibi aşamaları takip ederek projelendirmeyi başından sonuna kadar yapma sorumluluğu öğrencide olacaktır. Varolan yağmur suyu toplama ve drenaj alt yapı sistemlerinin bilgilerine erişilirse, tasarım yanında varolan sistemin tahkiki de öğrenciden istenecektir.
Dersin Tanımı
4901 ve 4902
Dersin Çıktıları
Proje gereksinimleri (tasarım kriterleri ve sınırlamaları) öğrencilere verilecek, öğrenciler projenin amaçlarına ulaşmak için tasarım hedeflerini ve basamaklarını belirleyeceklerdir.
Öğrencilere ilgili veri ve bilgilere (hidrometeorolojik ve morfolojik veriler) erişim bağlantıları verilerek, kendilerinden bu verileri indirmeleri ve işlemeleri, modele hazır hale getirmeleri istenecektir. Varsa eksiklikleri tamamlamak üzere gerekli ek bilgileri (örneğin varolan alt yapının ilgili kuruluştan (MGM, DSİ, İBB-AKOM, İSKİ, İTÜ-Yapı Teknik vs) toplamaları istenecektir. Sonrasında öğrenciler tüm bu veri kümelerini işleyecek ve tasarım basamaklarında ihtiyaç duydukları girdileri karşılama üzere kullanacaklardır.
Öğrenciler proje gereksinimlerini karşılayabilmek için farklı yağış senaryolarına ve yersel iklim koşullarına göre yüzey akışını basit veya karmaşık model yardımı ile hesaplayacaklardır. Asfalt, kaldırım, çimenlik, orman, bina çatısı, spor sahaları, otoparklar gibi mekanlar için alternatif boru çapı, tipi tasarımları üreteceklerdir. QGIS, Python/R/Octave, HEC-HMS ve HEC-RAS gibi modern açık kaynaklı araçları mühendislik tasarımlarında kullanmayı öğrenecekler.
Önkoşullar
-
Gereken Olanaklar
-
Diğer
Her aşamada öğrencilerden, tasarım alternatifleri arasından yaptıkları seçimleri ekonomi (ilk ve işletme maliyeti), sürdürülebilirlik (seçimlerinin çevreye etkileri), üretilebilirlik (seçimlerinin standart inşaat teknik ve ekipmanları kullanılması durumunda teknik fizibilitesi) ve estetik açılarından somut argümanlarla savunmaları istenecektir. İTÜ Kampüsü için bu proje yapılırsa hem hali hazırdaki yağmur suyu projesinin tahkiki ile bina tepelerinden süzülen sular için ek yağmur suyu depolamalarının tasarımı mümkün olacaktır. Bu gibi adımlar üniversitemizi Green-indeks (sürdürülebilir kampüsler) sıralamasında yükseltecektir.
Ders Kitabı
Hydrology in Practice 4th Edition
by Elizabeth M. Shaw (Author), Keith J. Beven (Author), Nick A. Chappell (Author), Rob Lamb (Author)
Diğer Referanslar
Isaac Wait dersleri: https://youtu.be/rzoIwh5aHn4
Cüneyd'in MTP Playlisti-Youtube: https://youtube.com/playlist?list=PLaT_WNTBfPhKtV2Zot4HkeaW7_T1W0dQH
Dersler
.
Yardım
.
Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2025