GID 316E - Gıda Ambalajlama
Dersin Amaçları
Ambalajlama; tarımsal, endüstriyel ve tüketici ürünlerinin içerilmesi, korunması, tanımlanması ve satış ve dağıtımlarının hızlandırılması için bir endüstriyel ve pazarlama tekniği olarak tanımlanmaktadır. Ambalaj gıda maddesini tüketiciye ulaşıncaya kadar koruyan bir araç olduğundan, bir gıda mühendisinin ürettiği gıda maddesini en iyi şekilde koruyabilecek ambalaj materyalini doğru olarak seçmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Gıda Ambalajlama dersinde öğrencilere temel ambalaj materyallerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri, fonksiyonları hakkında bilgi ve gıdaların ambalajlanmasına ilişkin örnekler verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı
Ambalajın temel işlevleri. Gıdaların bozulmalarına etki eden faktörler. Kağıt, cam, metal ve plastik esaslı ambalaj materyallerinin fiziksel, kimyasal ve kalite özellikleri, tipleri ve kullanım alanları. Çok katlı kombinasyonlar. Özel Ambalajlama Teknikleri. Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin örnekler. Ambalajlamada çizgi kod sistemi. Ambalajlar ve Geri Dönüşüm. Migrasyon. Ambalajla ilgili Yasal Direktifler.
|
|
Koordinatörleri
Dilara Erdil
Dersin Dili
İngilizce
|
|
|