GID 432 - Gıda Kalite Kontrol Lab
Dersin Amaçları
• Gıdalardaki temel bileşenlerin analizlenmesi ve kalite kontrol analizlerinin uygulanması
• Laboratuarda çalışma kurallarının ve güvenlik kurallarının öğretilmesi
• Laboratuarda deney yapma becerisinin ve pratiğinin geliştirilmesi
• Grup çalışması, bilimsel çalışma ahlakı ve görev paylaşımı bilincinin geliştirilmesi
• Laboratuar cihaz ve ekipmanlarının kullanımlarının öğretilmesi
• Kimyasal malzemelerle çalışma, çözelti hazırlama, düzenek kurma gibi yeteneklerin kazandırılması
• Yapılan deneyleri raporlama tekniğinin rapor formatına uygun şekilde yazılması
• Laboratuar defterinin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmak
• Literatür araştırması becerilerinin geliştirilmesi
• Tasarım, planlama, problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi
• Sunum hazırlama, topluluk içinde sunuş yeteneği ve karşılıklı fikir alışverişi yeteneklerinin geliştirilmesi
• Analiz yöntemlerin karşılaştırılması ve numunelere uygun yöntemlerin seçilmesi
• Farklı tekniklere dayanan analiz yöntemlerinin uygulatılarak analiz yapma yeteneğinin genişletilmesi
• Analiz sonuçlarının tüzük, yönetmelik ve standart hükümlerine göre yorumlanması
• Kalite kontrol laboratuarı dizaynı ve farklı laboratuarların işleyişi ve dizaynının görülmesi
• Seçilen prosesdeki hammadde, proses ve son üründe kalite kontrol uygulamalarının saptanması
Dersin Tanımı
Gıdalarda temel bileşen analizleri -(nem, kül, protein, yağ, şeker, nişasta), katkı maddesi analizleri (boya) ve kalite saptama analizleri ile (peroksit, asitlik v.b.) gıda kalite kontrolünde kullanılan kimyasal, fiziksel (pH, asitlik, yoğunluk, alkol ölçümleri), enstrümantal, kromatografik ve enzimatik yöntemlerin uygulanmasını kapsamaktadır
|
|
Koordinatörleri
Neşe Şahin Yeşilçubuk
Dersin Dili
Türkçe
|
|
|