Hoş Geldiniz,
Misafir
.
Oturum Aç
.
English
NİNOVA
DERSLER
YARDIM
HAKKINDA
Neredeyim:
Ninova
/
Dersler
/
Kimya-Metalurji Fakültesi
/
GID 441
/
Dersin Bilgileri
Fakülteye dön
Ana Sayfa
Dersin Bilgileri
Dersin Haftalık Planı
Değerlendirme Kriterleri
Dersin Bilgileri
Dersin Adı
Türkçe
Proses Kontrol
İngilizce
Process Control
Dersin Kodu
GID 441
Kredi
Ders
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Labratuvar
(saat/hafta)
Dönem
7
3
3
-
-
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Koordinatörü
Filiz Altay
Dersin Amaçları
Proses kontrol hakkında temel bilgilerin verilmesi, geri beslemeli kontrolün anlaşılması, gıda endüstrisinde kullanılan kontrol prosesleri hakkında bilgi verilmesi, kontrol sistemlerinde bilgisayar kullanımı, gıda proseslerinin optimizasyonu için gıda mühendisi ile ekipman mühendisi arasında ortak bir dil oluşturulması gerekliliğinin bilinmesinin sağlanması
Dersin Tanımı
Basic concepts related to process control; Importance and application of control parameters and systems in food industry; Open and close loop controls; Mathematical modeling; Temperature control- A case study; Feedback control and performance criteria; Measuring devices; Digital computer control loops.
Dersin Çıktıları
Demonstrate an ability to apply their unit operations, mathematical modeling, food science and technology knowledge to control processes in the food industry.
Develop an understanding of the relationship between process control and product quality in the food industry.
Develop an awareness of the application of process control in the food industry to optimize processing conditions.
Bring in information from "outside" sources to help make decisions.
Demonstrate a basic knowledge of manufacturing processes.
Demonstrate an ability to "think on one's feet".
Understand importance of learning what has already been done to solve a given problem.
Handle unknowns or open-ended questions effectively.
Generate many potential solutions to a given problem.
Plan and deliver oral presentations effectively.
Apply multimedia applications effectively when delivering oral presentation.
Demonstrate an awareness of how what is learned in the classroom applies to industry.
Demonstrate ability to learn independently.
Apply appropriate engineering tools and methods to solve problems
Önkoşullar
Yok
Gereken Olanaklar
Diğer
Ders Kitabı
Stephanopoulos, G. 1984. Chemical Process Control: An Introduction to Theory and Practice. Prentice-Hall, Englewood Cliffs, N.J.
Computerized Control Systems in the Food Industry. 1997. G. S. Mittal.Ed. Marcel Dekker, Inc. USA.
Diğer Referanslar
Dersler
.
Yardım
.
Hakkında
Ninova, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür. © 2024